Преди малко повече от година Спейс Екс изстреляха ракета носеща личната кола Тесла на Илон Мъск и нейния шофьор (чучело) Стармен. През ноември миналата година колата подмина бъдещия квартал на Мъск – Марс.

От тогава колата продължава да се движи по своята абсурдно дълга орбита. Според сайта, който следи движението на колата (whereisroadster.com) тя е изминала повече по-голямо разстояние от всички пътища на Земята. Проследяващото устройство показва, че Стармен е „шофирал” повече 807 милиона километра. За сравнение земната орбита е малко повече от 940 милиона километра, съобщава сайта за технологии и наука Гизмодо.

Стармен и неговата Тесла ще завършат своята първа орбитална обиколка към края на 2019 г., но дори и да не стигне до слънцето тази кола определено ще измине рекордно разстояние, за който и да е автомобил в историята. Има около 65 милиона км. пътища на Земята и те се увеличават непрекъснато. Но дори тогава колата, която може да издържи най-дълго време на пътя е Волово П1800, но дори и тя ще се предаде слез 5 милиона км.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!