Сергей и Юлия Скрипал
на снимката: Сергей и Юлия Скрипал

Племенницата на бившия руски шпионин Сергей Скрипал – Виктория сподели пред РИА Новости, че изминалата година е била „година на мъчение” за семейството и роднините ѝ, но тя не губи надежда, че истината ще се открие и тя ще може отново да види роднините си.

Тя казва, че няма никаква информация за чичо си и братовчедка си.

„За нашето семейство това беше година на мъки, която обърна всичко с главата надолу…”, призна тя.

Виктория разказа за момента, в който е научила за отравянето им.

„Първият човек, на който се обадих бе Юлия, по-късно звънях и в апартамента им в Солсбъри… Онази вечер основната ми мисъл беше – от къде да намеря източник на информация? Не спах през нощта, четях всичко, което беше написано в интернет”, спомня си Виктория Скрипал.

Според нея майката на Сергей Скрипал – Елена Яколвена, която е на 90 години все още не знае всичко.

„Беше й казано, че Юлия и Сергей са изчезнали във Великобритания, без да знаем къде. Тя каза, че не разбира какво се случва”, заяви Виктория.

Тя предполага, че следващата година няма да разбере нищо за чичо си и братовчедка си.

„Но ние ще продължим да търсим истината. Надеждата умира последна. Разбира се ние се надяваме, ще се борим”, заключи Виктория.

Днес тя ще даде пресконференция по повод годишнината от отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

Междувременно британският премиер Тереза Мей благодари на гражданите на Солсбъри и на службите за сигурност за оптимизма и устойчивостта, с които позволиха на града да се върне към нормалния си начин на живот.

Мей отбеляза, че година след химическата атака градът се връща към ежедневието си и продължава да приема туристи.

Според нея решителността, търпението и оптимизма на жителите на Солсбъри са позволили на града успешно да издържи на „разрушителния и безразсъден инцидент”.

„Днес имаме възможността да признаем духа на жителите на този град и аз благодаря на всеки един от тях”, се казва в изявлението на Мей.

Тя също така благодари на работниците от спешните служби, държавните служители и военните, които извършиха „безпрецедентната операция по почистването” на града.

Припомняме, че Сергей и Юлия Скрипал бяха отровени на 4 март 2018г. в британския град Солсбъри. Британските власти обвиняват за това Русия, твърдейки, че е използвано химическото оръжие „Новичок”.

Лондон и редица други европейски държави, в знак  на съпричастност към Великобритания, изгониха руските си дипломати. Русия предприе реципрочни действия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук