Бойко Борисов
На снимката: министър-председателят Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов заяви пред журналисти в египетския град Шарм Ел-Шейх, където се провежда срещата на върха Европейски съюз – Лига на арабските държави /ЛАД/, че изготвянето на декларацията, която се надява да приемат между Европейския съвет и Лигата на арабските държави, показва, че независимо от огромните различия, само диалогът може да помогне. Попитан за разговора си с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф и по-специално по темата за газовия хъб, премиерът Борисов изтъкна, че желанието ни е да привлечем повече участници в конкурса, които да са и с огромен опит.

Газовият хъб е по европейски образец, той гарантира същите количества, които в момента имаме, да имаме и занапред, не става дума за ново количество газ в България, каза още българският премиер. Той добави, че до юни се очаква да започне първата копка на интерконектора с Гърция, който е важен за диверсификацията на газовия хъб „Балкан“.

Като ключови теми, по които е необходим диалог премиерът посочи борбата с тероризма, миграцията, нелегалния трафик на хора, инвестициите, образованието, културата. В разговорите на всички нива е по-добре да се напътстваме, да се съобразяваме, отколкото да има войни и терористични актове, категоричен беше министър-председателят. Според него е от значение да се инвестира, да се обръща внимание на образованието, така че Африка да не търси спасителен изход в посока Европа.

Премиерът подчерта, че “не разваляме приятелства в името на нови, а надграждаме и изтъкна отношенията с Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. По думите му България е пример как работи добре едновременно със страни като Турия, Кипър, Египет, Гърция. Ние не разваляме приятелства в името на нови, а надграждаме старите си приятелства, подчерта министър-председателят. Борисов добави, че България е лоялен член на НАТО и на ЕС и води прагматична политика заради мястото, на което се намира.

„Предизвикателствата, пред които е изправен регионът на Близкия изток и Северна Африка, са предизвикателства и за ЕС. Това може да се обясни както с географската ни близост, така и с изградените в годините връзки в търговията, икономиката, образованието, културата и други“ – каза премиерът.

Той акцентира, че е необходимо в рамките на наличния инструментариум и институционални възможности, ЕС и ЛАД да намерят подходящия и възможен начин за справяне с общите проблеми и предизвикателства.

„България смята за изключително важна дейността на ЛАД и своето сътрудничество с нея в контекста на всеобщия стремеж за избягване на нови разделения и конфронтации на основата на религиозни или културни различия“, обърна се министър-председателят Борисов към световните лидери в Шарм Ел-Шейх.

Българският премиер подчерта, че установеното тясно партньорство, основано на доверие, исторически връзки и споделени интереси, ще придобива още по-динамични измерения както в интерес на страните ни, така и за справянето с глобалните предизвикателства.

„В тази връзка бих искал да повторя известното мото „Единни ще устоим, разделени ще загубим!“, каза премиерът Борисов по време на първия панел на срещата на върха, който бе посветен на укрепването и задълбочаването на евро-арабското партньорство и справянето с глобалните предизвикателства.

Министър-председателят на България заяви, че настоящата Първа среща на върха между ЕС и ЛАД е логично продължение на вече съществуващите формати на провеждане на съвместни министерски срещи. Но тя е и нещо повече – силен политически сигнал за ангажираност с проблемите на региона, които се обсъждат в Шарм Ел-Шейх.

„Нашето присъствие днес е категорично доказателство, че въпреки съществуващите различия между нас, можем да водим честен и открит диалог. Уверен съм, че в дух на сътрудничество и взаимно доверие може да бъде намерен правилният подход за обсъждане на въпросите от взаимен интерес… В тази връзка глобалните предизвикателства, пред които сме изправени, изискват глобални решения. ЕС и ЛАД трябва да се опитат да задълбочат сътрудничеството си в области като борбата с тероризма, превенцията на конфликти, ранното предупреждение и управление на кризи, в хуманитарната помощ, борбата с трансграничната организирана престъпност и неразпространението на оръжия“, заяви Борисов.

Министър-председателят добави, че фокус на общите действия трябва да се постави също върху неконтролираната миграция, трафика на хора, икономическата и социална несигурност, екологичните проблеми и др. Те също изискват многостепенни отговори, формирани на основата на солидарност и споделена отговорност.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!