Борисов, Барние
На снимката: премиерът Борисов и главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние

По повод срещите си с посланиците на САЩ Ерик Рубин и на Великобритания Ема Хопкинс през седмицата, премиерът Борисов заяви, че това е станало по негова инициатива. Това се наложило заради превода на пари от Венецуела в българска банка и разследването за натравянето на бизнесмена Гебрев, в което българските служби си сътрудничат с британските си колеги.

„Аз извиках посланиците, за да ги информирам за сигналите, които имаме, за да не се пишат такива глупости“ – поясни пред „Канал 3“ в Мюнхен министър-председателят.

Той изрази и тревогата си от повишаването на напрежението в Черноморския регион.

„Много се тревожа, усещам, че регионът, вследствие конфликтите Украйна – Русия, никак няма да бъде спокоен. Затова всички български политици трябва да се мобилизираме, за да браним мира“, каза Борисов.

По-рано през деня Борисов проведе среща с Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит.

„България е в напреднала подготовка за всички възможни сценарии за Брекзит. Вече имаме два приети плана за действие, свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС – „със сделка“ и „без сделка“, заяви Бойко Борисов на срещата си с Барние.

В разговорите българският министър-председател посочи, че държим на ключовата роля на Европейската комисия за постигането на координиран подход между държавите-членки, особено по отношение на подготвеността за Брекзит.

„За България на първо място стоят правата на гражданите, включително – социалните и здравните, пенсиите“, добави Борисов.

Той заяви пълна подкрепа към главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние и го поздрави за отличната работа на преговорния екип.

„Споразумението за оттегляне е възможно най-добрата основа за уреждането на Брекзит. То определя деликатен баланс, който гарантира правата на гражданите и бизнеса, бюджета на ЕС, целостта на Единния пазар и мирния процес в Ирландия“, каза още Борисов пред Мишел Барние.

Българският министър-председател заяви, че подкрепя виждането на ЕК, че споразумението не подлежи на предоговаряне.

„В този контекст високо оценяваме усилията на Комисията за намиране на приемлива алтернатива в диалог с британската страна. Надяваме се споразумението да бъде подкрепено от британския парламент“, каза още Бойко Борисов.

Той бе категоричен, че в настоящия ключов момент единството на 27-те държави-членки на ЕС е от изключителна важност.

„Точно БСП ли ще ми говорят за диктатура. Мислят си, че всички сме безпаметни и сме забравили случая Костинброд“, заяви премиерът Борисов във връзка с промените в изборния кодекс.

Премиерът каза, че няма да взема отношение и е оставил тази тема на парламентарната група.

Борисов съобщи още, че в Мюнхен е провел среща с новоизбрания председател на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която го е поздравила за добрите успехи на страната в справянето с миграционната криза. Обсъдили са също и теми в областта на енергетиката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук