Доналд Тръмп
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ подписа документа за въвеждане на извънредно положение, съобщи неговата говорителка Сара Сандърс. Докато американския президент обясняваше в Белия дом пред репортери за намерението си да подпише документа, Сандърс публикува в „Туитър“ снимката на президента, седящ зад бюрото си в Овалния кабинет.

„Президентът подписва декларация за национален режим на извънредно положение във връзка с опасност за сигурността на страната и хуманитарна криза по южната граница“, написа Сандърс.

По-рано днес Доналд Тръмп, повтаряйки твърдението си, че „стените работят“, съобщи, че ще обяви национална извънредна ситуация, за да изгради бариера на границата между САЩ и Мексико без финансиране от Конгреса.

„Ще подпиша национално извънредно положение,“ каза президентът, повтаряйки твърдението си, че е необходима стена, за да се спре „нахлуването“ на наркотици, банди, трафиканти на хора и мигранти без документи през американската граница с Мексико.

„Всеки знае, че стените работят“, каза Тръмп, чиято декларация ще му позволи да препрограмира други федерални фондове и да насочи средства към спорния проект за стената.

Преди това Тръмп поиска от Конгреса да одобри 5,7 млрд. долара за строежа на стената, а след като получи отказ, той отказа да подпише бюджета, в който бяха заложени 1,4 млрд. долара за неговата идея.

Решението на президента предизвика преустановяване на работата на правителствените учреждения в продължение на 34 дни

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!