Двустранните отношения между България и Германия са отлични и със стратегическа важност, а връзките на България с Бавария са най-активните и динамично развиващите се от всички германски провинции, заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с министър-председателя на Свободната държава Бавария /официалното име на федералната провинция – бел. ред./ д-р Маркус Зьодер. Тя се състоя в Държавната канцелария на Бавария в Мюнхен.

Разговорите между Борисов и Зьодер бяха продължение на успешната и продуктивна среща, която двамата проведоха в София в началото на май. Днес във фокуса на обсъжданията бяха икономиката и инвестициите.

Министър-председателят Маркус Зьодер отбеляза, че е впечатлен от това колко много немски заводи се откриват в България.

„Очакваме още по-засилено икономическо сътрудничество. Придаваме голямо значение на доверието на баварския бизнес за търговия и инвестиции в нашата страна, и полагаме усилия в тази посока – подчерта министър-председателят Бойко Борисов – Стремим се да развиваме иновативни производства с висока добавена стойност и да подобряваме възможностите за развитие на технологиите.“

Той добави, че за страната ни е от изключителна важност разширяването на присъствието на български продукти на баварския пазар в перспективни сектори като електрониката и електротехниката, машиностроенето, химическа промишленост, селското стопанство и др.

Двамата премиери бяха категорични, че политическият диалог между България и Бавария е интензивен на всички нива и ще продължи полагането на всички необходими усилия за доразвиване на неизползвания потенциал. Маркус Зьодер предложи да се организира Икономическа вечер на България в Бавария, която да е още един израз на отличните отношения между България и Бавария.

„Хората искат сигурност, високи доходи, искат да виждат развитие, ние това правим в момента. Лозунги не трябват, а фабрики, инвестиции, индустриализация“ – допълни премиерът Борисов в Мюнхен след срещата си със Зьодер.

Той изтъкна, че в България са направени много немски заводи, особено в автомобилната индустрия, които освен че се създават, впоследствие разширяват производството си. Българският министър-председател отбеляза, че се работи активно за повече контакти между българския и баварския бизнес, така че двете икономики да бъдат максимално съединени.

„Те ни харесват, знаят, че сме стабилна и дисциплинирана държава, ние сме семейство във всяка една сфера“, добави Борисов и акцентира върху ползотворното сътрудничество с много други федерални провинции.

Помолен да коментира днешното изказване на британския премиер Тереза Мей, Борисов изрази надежда да не се сбъднат страшните прогнози, при които вместо Брекзит да протече подредено, ще дойде някой друг и ще поиска нови разговори. Министър-председателят Борисов също така поздрави Франс Тимерманс за резултатите на вота в Холандия, и подчерта доброто си приятелство с него.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!