Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

 

Премиерът Бойко Борисов участва в конгреса на Европейската народна партия, на който трябва да бъде избран кой да оглави листата на партията по време на европейските избори догодина.

„Хубаво е, че днес тук имаме за пример граница на север Финландия и каквато е на юг – България. Преди 4 г. предупредих какво ще стане в Европа, ако не се вземат незабавни мерки за външните граници. България взе своите мерки и гарантира сигурността, други не го направиха и Европа се счупи по средата от имиграционна криза”, каза премиерът на конгреса.

И добави:

„Би трябвало да се чуваме, тези, които сме на първа линия. Няма да говоря за двойния стандарт, който бе приложен към България, Румъния и Гърция, но това е друга тема – независимо, че всички институции в Европа казваха, че България и Румъния особено за по въздух са готови за Шенген”.

Премиерът припомни за Договорът за приятелство с Македония:

„И договорът за приятелство със Скопие никак не беше лесен за подписване от България, но дадохме пример със Заев как една партия като ГЕРБ и друга в Македония – социалдемократи, могат да постигнат един договор. И го направихме, защото смятаме, че като партия от ЕНП, перспективата на Македония за ЕС и НАТО минава през този договор”.

Министър-председателят каза още:

„И като се събираме и вземаме решения в ЕНП, има ли дисциплина или няма? Като ЕНП извикахме ли да питаме колегите в Гърция и Македония, вие къде искате да видите вашата държава в ЕС и НАТО или обратно и те да ни кажат. Ето тук е Вучич – огромна работа върши сръбският президент и то в много трудно място. Трябва максимално да помогнем на Сърбия”, добави Борисов.

Той посочи според него кои са двете големи опасности за Европа.

„И тук не слагам миграционната криза, защото мисля, че сме я овладели и можем да я овладеем – това е Брекзит. Мишел Барние работи много, но не ви беше интересно да го слушате огромната част от залата, а това може да предизвика голям катаклизъм. Шапка му свалям. Другото е Европа на две скорости. Ако миграцията не счупи Европа, това ще счупи Европа – Европа на двете скорости и евроскептицизмът в страните от Източна Европа ще бъде голям”, каза още Борисов.

КОНГРЕСЪТ НА ЕНП

Най-голямата партия в Европейския парламент – Европейската народна партия – трябва да избере кой да води листата на следващите европейски избори през май 2019-та.

Кандидатите са двама – германецът Манфред Вебер и финландецът Александър Стуб. Победителят ще се реши чрез тайно гласуване във финландската столица.

Малко известен в Германия, но пък със сериозни познания за институциите на ЕС е германецът Вебер, който има по-малко опит в правителството в родината си, докато съперникът му Стуб има повече опит в родината си и то на високи позиции, коментират анализатори.

В сряда при единствения дебат на кандидатите за кампанията, те се опитаха да избегнат конфронтация и останаха настрана от най-болезнената за всички тема: присъствието на унгарския премиер Виктор Орбан в групата на ЕНП.

Орбан и неговата партия „Фидес“ са обвинени, че потъпкват европейските ценности, особено чрез строги антиимиграционни политики и многократни сблъсъци с Брюксел по въпросите на правата на човека.

Стилът на двамата кандидати обаче е коренно различен: 46-годишният Вебер изглежда по-дискретен, предпочитайки да изгражда мрежите си в сенките, а 50-годишният Стуб е маратонец, полиглот, който изглежда се къпе в светлината на медийните светлини.

Българската партия ГЕРБ е част от семейството на ЕНП. В сряда пред БНР от партията съобщиха, че ще подкрепят кандидатурата на Вебер.

„Вебер е голям приятел на България и е съвсем естествено да подкрепим представителя на ЕНП, който се предлага от германска страна. Той е от Бавария. Неговата партия – Християнсоциалният съюз, е дългосрочен партньор на ГЕРБ. Манфред Вебер е енергичен, компетентен, всеотдаен и за него сигурността на Европа е от ключово значение“, подчерта Цветанов, който е част от делегацията водена от премиера Бойко Борисов.

Вебер благодари на ГЕРБ за подкрепата.

„Българските делегати показват, че искат да превърнат България в модерна европейска държава и го постигат успешно. Именно затова се радвам, че получавам тази силна подкрепа в изборната битка от ръководената от Бойко Борисов делегация,“ каза Вебер.

Припомняме, че през октомври премиерът Бойко Борисов заплаши, че няма да подкрепи кандидатурата на Вебер. Повод за това беше пост на германеца в социалните мрежи по повод убийството на българската журналистка Виктория Маринова.

Вебер разкритикува действията на полицията и призова за бързо разкриване на престъплението. На специално насрочен брифинг в София, на който премиерът, главният прокурор и вътрешният министър дадоха подробности за разследването, Бойко Борисов каза:

„Само в рамките на три дена прочетох чудовищни неща за България, нито едно вярно. Разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят да обясняват в Брюксел и Щатите какво се е случило в България. Мигар, това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай”, попита премиерът.

И каза още:

„И въпреки това, тъй като знам, че в Брюксел сега доста хора ме гледат. Аз умишлено не разговарях с тях през тези дни, защото очаквах, че това, на което са ни учили – не само на правосъдие, не само на разследване, не само като действия на полицията – да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът, те ни разсипаха от туитъри, и аз тука доста ще си промяна и за „шпитцен-кандидатът” мнението. Много внимателно съм ги чел всичките. Ще имаме сериозен разговор в Европейската народна партия, като отида там. Но това е политиката. Много неща бих казал още, но те ще минат добрия тон.”

След брифинга Манфер Вебер отново използва социалните мрежи, за да похвали действията на разследващите органи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!