Депутатите от ПГ на БСП за България Елена Йончева и проф. Георги Михайлов се отказват от имунитетите си.

Йончева е обвинена в пране на пари в особено големи размери на пари от КТБ чрез своя офшорна фирма, а Михайлов – в умишлена безстопанственост.

Чакаме отговори
на снимката: Елена Йончева

Депутатът от БСП Елена Йончева каза:

„Надявам се делото срещу мен бързо да влезе в съда, за да се види на каква схема за сплашване и репресии е подложен един депутат”.

Тя подчерта, че ще си даде имунитета. Във връзка с обвинението й за изпиране на пари в особено големи размери, тя коментира, че това са абсурдни обвинения.

„Тези клевети отдавна се лансират от депутатите от ГЕРБ и аз няколко пъти призовах съответните органи да направят проверка. Призовах както от трибуната на Народното събрание, така и през медиите. Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ. Това е класическа схема за сплашване. Това обвинение идва само два дни след като настояхме за независима техническа експертиза на българските магистрали в европейски лицензирани лаборатории“, отбеляза Йончева.

И добави:

„Единственият договор, който съм имала е за телевизионна техника за заснемането на документални филми, по-конкретно за Сирия, Турция и Украйна”.

От своя страна Георги Михайлов каза:

 Георги Михайлов
на снимката: Георги Михайлов

„Чувствам се напълно спокоен – докато бях директор на болницата за хематологични заболявания, тя намали своите задължения”.

И добави:

„Съгласен съм да бъде снет моя имунитет. Доброволно го давам. Не смятам, че съм извършил някакви закононарушения. Заварих Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания – София като изпълнителен директор с 25 млн. лв. задължения и по време на екипа, който ръководех, тя намали своите задължения. Чувствам се напълно спокоен. Нека разследването да продължи, нека да завърши. Смятам, че всички неясноти ще бъдат изчистени”.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Борис Кърчев също сам се отказва от депутатския си имунитет.

Борис Кърчев
на снимката: Борис Кърчев

„Току що разбрах за искането на прокуратурата за сваляне на моя имунитет и веднага ще подам писмено съгласие до председателя на Народното събрание да се случи това. Никога не съм се крил зад този имунитет“, заяви той.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска сваляне на имунитета на Кърчев след разследване за неплащане на данъчни задължения в особено големи размери.

„Целта е да се изчисти името ми, защото тази кампания е срещу мен повече от година и половина. Идва от местни структури на БСП в Казанлък. Към момента, в който съм прехвърлял фирми, те са били без задължения, за което имам документи“, каза още Кърчев, но отказа да даде повече подробности.

Главният прокурор поиска имунитета и на зам.-председателя на парламента и лидер на „Воля” Веселин Марешки, както и на двама депутати от партията му.

Веселин Марешки
на снимката: Веселин Марешки

Пред медиите Марешки каза:

„Не сме решили още дали да се откажем от имунитетите си. Може и да не се откажем, за да видим кои са тези, които искат да ни бъде свален имунитетът. Принципно бях готов да си дам имунитета. Първичната реакция на Кръстина Таскова е, че ние всъщност не се чувстваме виновни и искаме да видим кои са тези, които имат интерес имунитетът ни да бъде свален”.

Искането на главния прокурор Сотир Цацаров е да бъдат свалени имунитетите на Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от „Воля”.

„Разбираме, че са разпитани 90 свидетели, от които 85 са казали, че никой по никакъв начин не ги е изнудил. Принудили са по някакъв начин двама, трима да кажат обратното. Сменили са члена, по който сме си дали имунитета предния път. Сега искат да си го дадем по друг член отново”, подчерта Марешки.

 Подробности за искането на главния прокурор прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!