Бойко Борисов
Стопкадър от видеото, излъчвано във Фейсбук профила на Бойко Борисов

Днес сутринта министър-председателят в оставка и в отпуск Бойко Борисов обяви предложенията на ГЕРБ за министри. В негово присъствие бяха кандидат-премиерът Даниел Митов и останалите кандидат-министри. Тъй като Борисов е с операция на коляното, срещата се проведе в София Мед и беше излъчвана на живо във Фейсбук. По-късно пък на Митов му беше връчен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев, като депутатът от ГЕРБ заяви, че ще търсят подкрепата на „Демократична България” и „Има такъв народ”.

Какви са предложенията за министри от ГЕРБ?

Стана ясно, че осем от министрите запазват местата си.

 1. Министър-председател – Даниел Митов
 2. Вицепремиер и министър на отбраната Румен Христов
 3. Министър на културата – Калин Вельов
 4. Томислав Дончев – по еврофондовете
 5. Екатерина Захариева – външен министър
 6. Деница Сачева остава социален министър
 7. Александър Иванов – регионален министър
 8. Десислава Ахладова остава министър на правосъдието
 9. Ивелина Василева – министър на околната среда и водите
 10. Десислава Танева – министър на земеделието
 11. Жечо Станков – министър на икономиката
 12. Делян Добрев – министър на енергетиката
 13. Красен Кралев остава министър на спорта
 14. Любен Дилов-син е предложен за министър на туризма
 15. Красимир Вълчев остава министър на образованието
 16. Костадин Ангелов остава министър на здравеопазването
 17. Кирил Ананиев остава министър на финансите
 18. Христо Терзийски ще остане във вътрешните работи
 19. Росен Желязков – министър на транспорта

За нас българският избирател го поставяме на първо място. Това каза Бойко Борисов от болницата, където снощи беше приет за травма на коляното. „Те сега се радват, че куцам, но главата ми е здрава“, каза Борисов.

По думите му българските избиратели са искали него премиер, но той не се е кандидатирал, за да има мир.

Може да сме достойна опозиция. В момента има огромно управляващо мнозинство. Според Борисов като първа политическа сила е трябвало председателят на НС да бъде излъчена от ГЕРБ. Партията единодушно застава зад Даниел Митов.

Мандатът за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев връчи мандат на първата политическа сила – ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство след проведените на 4 април парламентарни избори. От името на политическата сила мандатът прие кандидатът за премиер Даниел Митов.

Очаквам в 7-дневен срок по Конституция да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж. Правителство, което да ръководи ефективно страната и да я изведе от днешната криза“, каза Радев

ГЕРБ ще търси подкрепата на „Демократична България” и „Има такъв народ”

Пред медиите Даниел Митов заяви, че ГЕРБ ще търси подкрепата на „Демократична България” и „Има такъв народ”, но не и тази на БСП и ДПС.

Митов е категоричен, че процедурата няма да бъде бавена. Той посочи, че предложените министри са хора с ясни биографии и добра професионална подготовка, готови от първия ден на встъпването в длъжност да влязат в ролите си за решаване на пандемичната обстановка.

Надявам се, че в българския парламент може да се възстанови нормалното държавническо говорене, каза още кандидат-премиерът, като добави, че държавата има нужда от стабилен кабинет.

Той заяви, че преодоляване на пандемичната криза е основният приоритет. След това преодоляване на икономическата криза и затвърждаване на партньорството с ЕС и НАТО в геополитически план.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!