Нинова енергетиката
На снимката: Корнелия Нинова

Новите парламентарни субекти позволиха на Борисов да се бетонира в енергетиката. Вчера за броени часове смениха всички бордове в енергектиката – един от най-ключовите за икономиката и за геополитиката сектори. Това обяви в своя Фейсбук профил Корнелия Нинова.

„Защо уж новите политически субекти в парламента, които искаха да съборим статуквото – „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри, вън!“ и „Демократична България“, обслужиха задкулисието, вместо да се борим с него? Утре ще предоставим нови факти и документи по темата.”, закани се Нинова.

Припомянме, че още миналата седмица от  парламентарната група на БСП беше направено предложение за налагане на мораториум на отиващото си правителство за сключване на сделки от национално значение. То обаче не беше подкрепено от останалите партии. Няколко дни по-късно ГЕРБ започна разместване по високите етажи на енергийния сектор.

Ето и цялото изказване на Корнелия Нинова:

Пет пъти предупредихме, че моделът „Борисов“ в момента се окопава. Пет пъти подадохме ръка на новите политически субекти в Народното събрание – „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри, вън!“ и „Демократична България“, за разграждането на този модел и те пет пъти я отхвърлиха. Но точно с едно действие, за един ден бетонираха Борисов в най-стратегическия за икономиката, за националната сигурност и за геополитиката сектор – енергетиката. Това казах на специален брифинг на „Позитано“ 20.

Парламентарната група на „БСП за България“ внесе миналата седмица в парламента предложение за мораториум на сделки и смяна на бордове на държавни фирми на отиващото си правителство до избор на ново такова, но предложението беше отхвърлено от новите политически субекти, които заявяваха желанието си да променят статуквото.

След като разбраха гафа си, започнаха да се обясняват с някакви си процедурни хватки. А сега искат да го внасят в парламента. Ако перифразирам една поговорка, ще кажа: Късно е, колеги, за китка.

Спешно, на извънредни заседания, се излъчиха новите бордове на енергийните дружества. Проведоха се общи събрания, събраха се десетки необходими документи, произнесе се министърът на енергетиката и всичко това е внесено в Агенцията по вписванията за 24 часа. Нещо, което обикновено отнема седмици.

Това са промени в Българския енергиен холдинг, АЕЦ „Козлодуй“, „Минпроект“ и др. Борисов се бетонира в енергетиката за пет години напред. Такива са договорите на новите бордове.

На присъстващите журналисти беше предоставен набор от документи – протоколи и решения, заявления за вписване в Агенцията по вписванията, както и справка от Търговския регистър за свързаност на новоизбраните лица, от която може да се види ясно кой е в новите бордове.

Защо уж новите политически субекти в парламента, които искаха да съборим статуквото – „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри, вън!“ и „Демократична България“, обслужиха задкулисието, вместо да се борим с него? Утре ще предоставим нови факти и документи по темата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!