Докато БСП внася вота на недоверие към правителството, премиерът Бойко Борисов ще бъде в Страсбург.

Там министър-председателят ще представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред членовете на Европейския парламент.

Бъдещето на Европа и младите хора, европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани, сигурност и стабилност в силна и единна Европа, цифровата икономика и уменията на бъдещето, са четирите приоритета на България по време на председателството.

Преди участието на премиера Борисов в пленарната сесия на ЕП, която започва в 10 часа българско време, министър-председателят ще се срещне с председателя на ЕП Антонио Таяни.

Вчера Борисов се срещна с групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Разговорът на премиера с членовете на най-голямата парламентарна група беше посветен на приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и премина при много голям интерес.

Дискутирани бяха темите за стимулиране на икономическия растеж и социалното сближаване, които да гарантират бъдещето на Европа и на младите хора, пътищата за подобряване на свързаността на Западните Балкани и европейската перспектива пред страните и хората от региона, проблемите пред сигурността и стабилността на Съюза, както и повишаването на конкурентоспособността на икономиката чрез цифровизацията й и развитието на умения и компетентности, адекватни на предизвикателствата, пред които е изправена.

Членовете на парламентарната група поздравиха министър-председателя за фокуса, който Българското председателство поставя върху Западните Балкани и за действията, предприети лично от Борисов и от правителството в София за стимулиране на диалога между държавите.

Според техните коментари, сигурността в този регион ще допринесе за сигурността и просперитета на целия континент.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер нарече Борисов „силен лидер, който винаги се е идентифицирал с Европа и с нейните ценности”

България официално пое председателството на Съвета на ЕС на 11 януари от Естония и в следващите 6 месеца ще е „начело на Европа“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!