Българската страна има интерес да инвестира в Туркменистан в редица сфери, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на откриването на Международната каспийската изложба за иновативни технологии в Туркменбаши.

„Навлизат български компании, има вече подписани договори, мисля, че ще има и други, защото действително има гаранции за техния бизнес”, изтъкна премиерът Борисов.

Той акцентира върху сферата на строителството, където компании преговарят за сключването на сделки за безизкопни технологии.

„Голям интерес има в машиностроенето към нас”, добави още Борисов.

Министър-председателят посочи, че Туркменистан разполага с големи газови находища.

„Най-вече им е интересно дали можем да захраним газовия хъб „Балкан“, това може да стане само съвместно с руската страна”, заяви премиерът Борисов.

„Целта е нашият газов хъб „Балкан“, да намерим, и утре на срещата с Медведев това ще говорим, дали, тъй като всички тръби от Туркменистан минават през Русия, към днешна дата, дали не може да се направят суапови сделки”, каза още българският премиер, цитиран от пресцентъра си.

Припомняме, че преди около два месеца беше извършена такава суапова сделка, като тогава беше закупен американски газ, който беше доставен по руските тръби, тъй като нашата газова връзка с Гърция все още е твърде далеч от своето финализиране.

По-късно, по време на разширената среща между официалните делегации на двете страни. Разговорът се проведе в „Аваза“, непосредствено след края на Четвъртото заседание на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество, премиерът Борисов изтъкна, че за страната ни Туркменистан е важен партньор в Централна Азия и в района на Каспийско море.

По думите му икономическите отношения с Туркменистан са много перспективни, но са необходими повече стъпки за реализирането на потенциала на двустранната търговия и стокообмена.

Като перспективни направления за взаимодействие Борисов открои насърчаването на сътрудничеството и подпомагането участието на представители на строителния сектор от двете страни в инфраструктурни проекти в България и Туркменистан.

„Заемайки четвърто място в света по резерв на природен газ, Туркменистан се нарежда сред важните партньори за гарантиране на енергийната сигурност и реализирането на проекти за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка за природен газ за Европа.”, каза Борисов.

В рамките на срещата на двете официални делегации страната ни изрази готовност за сътрудничество и в други сфери като транспорт, иновации, туризъм.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!