През юли ще получим покана за чакалнята на Еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов на бизнес форум. Същото се отнася и за мониторинга на ЕК върху България.

„Имаме три неща да изпълним. Имаме прекрасна среда за инвеститорите. Инфраструктура, която се гради”, добави Борисов.

И добави:

„Изпълнили сме абсолютно ангажиментите си към ЕС, стриктно спазваме и опазваме границите на ЕС”.

Премиерът каза, че за бизнеса е важно стабилни данъци, огромен фискален резерв, гарантиран чрез МВФ евро-лев.

„За Шенген не съм сигурен, защото има една или две държави, които са егоисти. Чисто егоистично тези държави пазят интереса на своите народи, затова и ние го отнасяме в случая България и Румъния. По море няма да са прави ако не ни пуснат”, отбеляза още Борисов.

Той уточни и че външният дълг ще продължава да пада.

Премиерът коментира и случаващото се около напускането на Великобритания.

„Колкото и да изглеждаме оптимисти, строят митници, назначават служители, подготвят се КПП-та и всички наши министерства се готвим за Брекзит без договор. Последиците ще са много тежки за всички. Понеже Германия винаги плаща сметките, затова предполагам, че и канцлерът най-много се тревожи”.

По отношение на икономиката премиерът каза, че от 2009 г. насам икономиката започва да бълва и да работи.

„И е така във всички сфери. В тези данни наша намеса няма. Организацията на Велев отчита спада на сивата икономика, имаме изсветляване на икономиката. Вчера четох изказване на моя приятел Вучич, сърбите са много по-емоционални от нас, ние сме малко по-хладни, имаме дисциплина, да не правя други сравнения, защото си имаме характер. Ние полагаме също огромни усилия и имаме най-ниския външен дълг, финансова дисциплина години наред поддържана. ЕЦБ каза, че няма проблеми в България, няма какво да дискутираме”, обясни още Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!