КЕВР, Иван Иванов
на снимката: Председателят на КЕВР Иван Иванов

Комисията за енергийно и водно регулиране се съобрази с искането на „Булгаргаз” и увеличи с малко цената на природния газ.

През второто тримесечие на годината синьото гориво ще се продава за 45,17 лв./MWh лв. (без акциз и ДДС). Тя е с 0,83 % повече, отколкото през първите три месеца.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР се съобразява с условията, залегнали в действащия договор между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром экспорт“.

В ценообразуващата формула по договора се отчита движението на цените на алтернативните на природния газ горива – мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%, на световните пазари за последните 9 месеца.

При определяне на цената се отразяват и промените в курса на щатския долар спрямо лева, калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие.

Независимо от повишението с 0,83%, за битовите и за стопанските потребители, ползващи природен газ, реалното увеличение ще бъде около 0,5%, тъй като останалите компоненти, формиращи цената на услугата – цена за достъп, пренос, разпределение и снабдяване, не се променят.

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия.

Без промяна остават и цените на електрическата енергия за битовите и небитовите потребители на регулиран пазар.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за ІІ-ро тримесечие на 2019 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!