Борисов, Вебер
на снимката: Бойко Борисов и Манфред Вебер

Премиерът Бойко Борисов коментира от Брюксел преговорите за избор на председател на ЕК. На въпрос на български журналисти ще успеят ли европейските лидери днес да се разберат за ключовите постове, Борисов каза:

„Нагласи за съгласие няма.”

На въпрос каква е позицията на ЕНП, премиерът отговори:

„Ние твърдо стоим зад Манфред Вебер и имаме време. План Б ще има, когато се изчерпа план А. Продължават на български „пазарлъците”, а на европейски – „консултациите”. По три-четири разговора имам на ден. Въртят се различни кандидати, но ние имаме партийно решение. Изборите ги спечели ЕНП, по закон, с предварително посочен водещ кандидат. Ние стоим, като партия победител, зад избора за председател на ЕК. От името на ЕНП. От това, което виждам, надали ще се договорим тази вечер, но консултациите ще продължат.”

Журналистите го попитаха: „Приемливо е за Вашата партия оставането на системата „шпитцен кандидат”, но не този на ЕНП?”

Премиерът Борисов каза: „Това само в България може да се случи – да загубиш изборите, а да искаш да управляваш, както направиха БСП с Орешарски.”

Относно това дали е възможно друг кандидат на ЕНП да оглави ЕК, Бойко Борисов отговори:

„Кристалина се завътря в обръщение и още няколко кандидати. Сега, понеже идвам от ЕНП, е да поддържаме Вебер като план А, и сме единни в това. След това какво ще се случи е друга тема”.

На въпрос кого ще подкрепи Вишеградската четворка, премиерът отговори:

„Снощи говорих с Мишел Барние. Снощи в късни доби. Каза ми, че би бил добър кандидат. Аз споделям решенията на ЕНП и това е отговорното решение. Имаме ясно разписани правила. Водещият кандидат на партии и затова толкова се включиха европейските граждани, защото имаше физически лица, които да участват. В това число и Франс Тимерманс е един фантастичен ръководител, но тяхната партия е втора.”

И добави:

„Всяко изказване днес е грешка. Неправилно, предварително, прибързано и бъбриво, казано на български. Аз не съм такъв човек.”

Премиерът Бойко Борисов каза още:

„Имаме си колко постове. Затова казваме, че ние като ЕНП имаме време. Имаме си председател на ЕК, колкото толкова. Спечелили сме изборите. Стоим си на позицията. Има освен председател на ЕК, председател на ЕП, председател на ЕС, незабравяйте, че ЕЦБ ще има нов ръководител и външен министър – пет изключително важни позиции. Тези консултации в момента вървят по всички позиции, за да може накрая след този много разнороден парламент и тези, които ще се предложат като пакет, да могат да бъдат избрани. В единия случай може да бъде избран само председател на Комисия, но пък да не се избере председател на парламент. Много групи са, затова има излъчени преговарящи, те работят.”

Премиерът добави, че е глупаво да се изказват имена на този етап.

Журналистите го накараха да коментира „дискусиите” за партийните субсидии. Борисов отговори:

„Аз не мога да разбера защо продължават дискусиите. Това не мога да разбера и вече започва да ми се вижда нахално. Преди две години цялата предизборна кампания на президента Радев мина на фона на референдума и субсидиите на един лев на глас. Нали помните или вече ви е толкова къса паметта? Тогава управляващите в наше лице, се биеха, че едва ли не са те виновни затова. Аз тогава поех ангажимент и веднага след изборите го внесохме в парламента, другите партии не го подкрепиха. Помните. Когато бях преди 6 месеца в шоуто на Слави Трифонов поех ангажимент, че ще го вкарам пак. Тогава си спомняте, че президентът Радев отказа участие, за да не поема този ангажимент. Та тогава нямаше никакви изказвания, че това е популистко, че това не е демократично, че това ще убие партиите. Напротив, бой по ГЕРБ от сутрин до вечер защо това не се приема, като партия с мнозинство. Лъжа ли казвам? Поех ангажимент – внесохме за 1 лев. Какво искат от нас повече? Второ, казват, че не им достигат субсидиите. Добре, щом не ви достигат субсидиите, ето има американски модел към субсидията от 1 лев, която ние поддържаме, вследствие на това, че 2,5 млн. посочиха този 1 лев, другите не са се произнесли колко да е, други предложения към момента няма. ДПС внесоха за 0. Ние не приехме тяхното решение, защото ние поддържаме това, което 2,5 милиона, който както иска да ги нарича, за мен това е голяма част от народа, затова точно 1 лев съм посочил. Точка. Който не му стигат парите, има право, дали е гражданин, дали е фирма, по най-прозрачният начин да посочи фирма Х или милионерът У от Щатите дарява толкова пари на дадената партия. Проверяват Сметната палата, службите, пред очите на хората става, произход на пари и всичко останало – 100% прозрачност. И тогава, вместо както г-жа Нинова, уважаваният от мен лидер на БСП, в своето изказване каза, че бизнесмените в БСП да затворят портфейлите си. Цитат…

Тук даже се чете престъпление в тези няколко изречения, но приемаме, че те на конгресите си говорят винаги 5 и 6. Ето сега могат да ги оставят отворени и да посочат бизнесменът Х е внесъл 10 млн. в БСП, другият бизнесмен – 5 милиона. И да си ги узаконят. Цитирам я, не я нападам. Преди няколко дни тя каза, че аз не съм успял от ГЕРБ да й взема оставката. Оставка, която тя подписа само и връчи сама. Какво общо имам аз с нейната оставка. Аз ли я накарах да я напише, бе господа и госпожи. Вечерта чета „Борисов не можа да вземе оставката”. Коя оставка? Ти си я написа сама. Аз ли съм я карал?“

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!