С пускането в експлоатация на АМ „Хемус“ БВП на региона ще се вдигне минимум с 10%, съобщи премиерът Бойко Борисов, след като инспектира строителството на магистралата. Той добави, че за двете седмици от предишната им проверка има видим напредък.

„Виждате, че в момента по АМ „Тракия“, по АМ „Марица“, по АМ „Струма“ няма работници – събират от далечни места работници. Колкото повече се вдига производството на индустрията, толкова повече се налага тия обходи да се правят, защото буквално се задръстват градовете. Сега всичко минава през Плевен. Така че ако сме търпеливи, и през август ще започнем два лот-а Търново – Русе“, поясни премиерът.

Борисов каза още, че ще има тол такси за „Хемус“.

„Всичките тези пари, които се влагат, трябва да се изплащат. Едно е да поддържаш зимата две ленти, друго е четири, а съвсем друго дванадесет – обясни е той – Толсистемата е справедлива, от превозвачите няма никой да е против. Въпросът е да го направим така, че тежкият трафик, който най-много износва пътищата, да си плаща за тях. Тези пари ще идат за ремонт на старите пътища. Сега правим мостовете на „Хемус“. Те направо са си нови, защото от горе до долу се подменя всичко. И го правим този ремонт при действаща магистрала, което е много по-трудно.“

Борисов изрази опасения, че „тези градове на север – Севлиево, Габрово, Плевен, та чак до Дунава, ще потънат в забрава“.

„Много красиво, но за селски туризъм. Да дойдеш да се порадваш и да си заминеш. Тези хора ще потънат в забрава, нямат поминък – отбеляза премиерът – Ако сме търпеливи, през август ще започнем два лота Велико Търново – Русе. Парите сме ги заделили в отделна сметка. Ако иска някой да ги вземе след нас. Но мисля, че до тогава ще сме ги усвоили.“

Целта е да направим обекта необратим, изключително важно е да се отпушат строителните работи, заяви министър-председателят Бойко Борисов при инспекцията на строителните дейности по магистрала „Хемус“ в района на пътен възел Плевен-Ловеч. Премиерът уточни, че досега отчуждителните процедури на земеделските земи са забавили проекта, но когато бъде изградена автомагистралата, БВП в този регион на страната ще се увеличи с 10%.

„Аз не викам магистратите един по един при мене. Има Висш съдебен съвет, има начин, по който се избира, президентската институция може да одобри или да не одобри, тогава влиза в сила нейната роля“, каза Борисов, коментирайки консултациите, които се провеждат за това какъв трябва да бъде следващият главен прокурор.

Като коментира проблемите в съдебната власт, той изрази ниеодобрение към опитите да се накърни нейната независимост. По думите му другите власти трябва „да си гледаме нашата работа“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!