Премиерът Бойко Борисов свика работно заседание на Националния оперативен щаб с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В рамките на срещата в Министерския съвет бе обобщена актуалната информация с разпространението на COVID-19, както и увеличаване на капацитета на болниците с интензивни легла, така че да бъдат в готовност при необходимост. Става въпрос както за болничните заведения в София, така и в областните градове.

„ Ние трябва да подсилим капацитета на структуроопределящите болници, като казвам капацитета – това означава легла, персонал, съответните защитни предпазни средства, за да можем да поемем евентуално вълна от увеличение на болните”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Повече от 100 човека са преминали за амбулаторни прегледи през изминалото денонощие във ВМА. В момента се наблюдава фамилност при разпространение на заболяването, като цели семейства са заразени, заяви председателят на щаба и началник на Военномедицинска академия проф. Венцислав Мутафчийски.

„Капацитетът на ВМА в момента е изпълнен на 100 процента заети болни, включително и в буферното отделение, което е за болни, които все още не са с ясна диагноза, но състоянието им е силно подозрително за Ковид -19. Правят им се изследвания и те изчакват докато се установи дали има заболяване.“, заяви Мутафчийски.

 

Борисов е разпоредил на министър Ананиев  да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране.

В началото на май беше съобщено, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е сключила анекс с Българския лекарски съюз (БЛС) да заплаща единия метод за откриване на коронавирусна инфекция – rtPCR, или т.нар. бавни тестове – по 60 лв. на тест (цената им е между 120-140 лв.).

За тях касата плаща въпросната сума на частни или държавни лаборатории при сключени договори. НЗОК плаща и тестовете на лица, които има медицинско решение за това.

„Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно“, заяви Борисов.

 

Усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки с оглед на нарастването на случаите у нас и по света, изтъкна главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Темпът на нарастване в България е доста по- нисък в сравнение със средния за балканските страни. Естествено това не ни успокоява, това, което беше обсъдено остава в сила и всъщност основните насоки на дейността ни да държим под контрол инфекцията, да имат готовност болниците за реакция, да не оставим никого без лечение продължава да е в сила,“ заяви д-р Кунчев.

Представителите на Националния оперативен щаб бяха категорични, че разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества.

Миналата седмица специалисти предупредиха, че след периода на успокояване отново се появяват притеснения за натоварването, което би могла да понесе здравната ни система.

Вчера директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов коментира, че около 20 на сто от заразените стигат до специализирано лечение. При постъпващи 100 души дневно заради коронавирус, може да има сериозни затруднения, прогнозира проф. Балтов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!