Бойко Борисов
на снимката: Бойко Борисов - министър-председател на България

Премиерът Бойко Борисов говори пред медиите по време на стратегическата среща за диалог между САЩ и България. Той изказа своите съболезнования към близките на загиналите в самолетната катастрофа в Техеран.

„Само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток. Ще се съобразим с решението на иракския парламент, но нека не забравяме, че войските на НАТО , които са там, са по тяхно искане и стабилизират така крепкото положение след войната”, каза Борисов.

И добави:

„Решихме България и САЩ да имат геостратегическо сътрудничество. Защото това е важно както за България, така и за региона, така и за САЩ. Иран, Ирак и Сирия са в непосредствена близост до България, като се има предвид, че Русия и Турция са под санкции – това е един много сложен регион. Ако се върнем и към събитията в Украйна, войната с Косово – аз се радвам, че след тази година и половина работа САЩ разбраха, че може с нас и други държави в региона можем да направим хората в този регион да живеят по-добре и да можем да гарантираме всички тези права, свободи и сигурност, което сме си поставили за цели“.

Борисов изрази задоволството си, че САЩ са разбрали,  че заедно с България и други държави е региона можем да направим така, че да може гражданите в този регион да живеят много по-добре и да им се гарантира сигурен живот.

„Решихме България и САЩ да имат геостратегическо сътрудничество. Защото това е важно както за България, така и за региона, така и за САЩ. Когато се изстрелват ракети, не е най мирното време. И Иран, и Ирак, и Сирия са в непосредствена близост до България. Радвам се, че щатите разбраха, че можем да направим по-добро място за живеене на гражданите на този регион и второ – да гарантираме правата и свободите, които си поставихме за цели. Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток. Ние, разбира се, че ще се съобразим с решението на иракския парламент“, каза още Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!