За пореден път днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини бившия премиер и вицепремиер Кирил Петков и Асен Василев, че през посредници са изсмукали от държавата стотици милиони, вместо да купуват газ директно от „Газпром“. Тезата му се крепи на аргумента, че не „Газпром“ са спрели едностранно доставките за България – факт, който беше многократно заявен и от органите на Европейския съюз, а обраното – България сама си ги спряла.

Борисов беше на посещение в Кюстендил, където беше посрещнат тържествено от кмета на града Петър Паунов – не е ясно в какво му качество, предвид, че лидерът на ГЕРБ не е министър-председател.

Според Борисов „Газпром“ ще осъди България:

„Газпром“ след година-две ще ни осъди и ние не само, че не сме получили газа – ние ще го платим, а в същото време сме го платили пак на посредниците. Разбирате ли врътката? Около 800 милиона евро ще ни осъдят, защото Асен Василев така са се месили с Петков, че да могат да ни осъдят. Единственото правилно решение тук е да договорят това количество. ГЕРБ сме категорични: 100 процента диверсификация от „Газпром“.

Остават следните въпроси – предвид факта, че „Газпром“ спря количествата към България, а не обратното – за какви осъдителни присъди върху България изобщо говори Борисов и как смята да се случи диверсификация, ако се молим за количества на руския монополист?

„Ако махнат Кирил и Асен, ПП стават много приятна партия и може да се коалираме“, каза още Борисов, като намекна за разногласия между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. В някаква степен той защити и президента Радев от недоволството към него, като посочи, че протестите трябва да са пред офисите на „Продължаваме промяната“.

В типично свой стил Борисов определи гражданските протести като „организирани от „Да, България“ и напълно отрече наличието на гражданско общество, което може да преценява каузите си и да изразява позицията си.

Отново в типично свой стил, Борисов излъчи видео от посещението си:

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук