Росен Христов
На снимката: Росен Христов.

Решение дали България ще преговаря и с руския монополист „Газпром“ може да се очаква най-рано след седмица. Това заяви пред медиите днес служебният министър на енергетиката Росен Христов, който посети “Мини Марица-Изток”. В същото време обаче Христов заяви, че ще отчетат възможностите за други доставки и чак тогава ще решат не дали, а „какви количества е необходимо да договаряме с „Газпром“.

Докато президентът Румен Радев и служебното правителство твърдят, че има хаос в енергетиката, който изисква създаването на кризисен щаб за природния газ, министърът на енергетиката посети “Мини Марица-Изток”, където днес се проведе тържество с песни и танци. Изказването на министър Христов пред медиите пък беше съпроводено от български песни като „Една българска роза“ и „Ако си дал“.

По думите на министъра България все още не е уговорила напълно разтоварването на втечнен газ на терминали в Гърция и Турция, но заяви, че прави всичко възможно да получи втечнения газ, договорен от кабинета „Петков“.

В сряда пък Христов очаквал от строителя на интерконекота с Гърция подробен план как да бъде финализиран проектът. „Крайният срок, в който трябва да пуснем търговски количества по газопровода, е 1 октомври“, каза той.

На въпрос как се получи разминаване между твърдението на служебното правителство, че в интерконектора газ няма и обективните данни, че газ има, щом манометрите показват налягане, Христо заяви: „В момента в газопровода има газ, но газ не тече“. Той обясни, че това не означава, че през газопровода може да преминават търговски количества газ.

Въпросните търговски количества газ могат да потекат, когато служебното правителство си свърши работата по узаконяване на газовата връзка – тоест когато бъдат готови Акт 15 и 16. Не е ясно как строителят трябва да спомогне за това чрез вече споменатия „подробен план как да бъде финализиран проектът“.

В крайна сметка и в изказването си Христов призна, че „най-вероятно“ строителните дейности са завършени. „Нас обаче ни интересува интерконекторът да функционира по всички стандарти, така че да може да пренася търговски количества газ“. Минута преди това пък потвърди, че преноса на търговски количества зависи от документацията.

Остава въпросът дали администрацията, подчинена на служебното правителство, ще работи на пълни обороти за издаването на Акт 15 и 16 на интерконектора, или ще бави проекта. Сигналите за забавянето вече са налице – например забавянето във вписването на важни промени в Търговския регистър по отношение управлението на проектната компания на газовата връзка.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук