Бойко Борисов, Дмитрий Медведев
На снимката: премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Дмитрий Медведев

Визитата на българския премиер в Москва започна със среща с руския му колега. Дмитрий Медведев посрещна българския министър-председател в Приемния дом на правителството на ул. „Воздвиженка“ 16. Двамата обсъдиха задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество в сферите на енергетиката, туризма и транспорта.

Медведев подчерта, че в последните години партньорството между двете страни се активизира.

„Сега можем да обсъдим отделни параметри от нашето търговско-икономическо сътрудничество“, каза още руският премиер, цитиран от правителствената пресслужба.

Българският премиер посочи, че приоритетните теми в отношенията между България и Русия остават борбата с тероризма и сигурността, икономиката, туризмът и енергетиката.

„Светът действително е едно много тежко място с неспирните конфликти. Ние и Европа сме много потърпевши от мигрантската вълна“, каза Бойко Борисов.

На срещата присъстваха заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова, които са в официалната делегация, водена от премиера Бойко Борисов в Москва.

По-късно днес българският министър-председател ще разговаря и с руския президент Владимир Путин в Кремъл. Двамата ще обсъдят възможността за осигуряване на руски газ за проектирания газов възел край Варна. По думите на Борисов пред журналисти основният вариант за докарване на газ е през строящата се в момента втора тръба на „Турски поток“, по която газта ще достига до европейския пазар.

Според премиера, „Газпром“ има готовност да вкара газ в хъба край Варна по трасето на изоставения „Южен поток“, но това ще стане при условие суровината да се препраща директно в Сърбия. В този случай България остава транзитна страна, а не търговец, каквато е целта на българската правителство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук