Аркадий Бабченко
на снимката: "застреляният" журналист Аркадий Бабченко

Руски журналист е убит в Киев; Украйна обвинява Москва

Руският журналист Аркадий Бабченко е бил убит във вторник в Киев, съобщава украинското издание „Наблюдател“, цитирано от ТАСС.

На спешния телефон е постъпило обаждане за застрелян журналист в апартамент.

„В апартамента има следи от кръв, не е закаран в болница. Починал е“, пише изданието като се позовава на свои източници.

По първоначални данни той е бил причакан на стълбището към дома си от неизвестен извършител и прострелян три пъти в гърба. Открит е бил от съпругата си в безпомощно състояние. Починал e в линейката на път за болница.

Александър Бабченко напусна Русия през 2017 година заради заплахи, припомня Обществената руска телевизия (ОТР).

Бабченко е бивш военен – участник в първата и втората военни кампании в Чечения.

След уволнението си се заема с журналистика. Той е военен кореспондент на „Московский комсомолец“, сътрудничи на „Новая газета“, издава собствено списание „Изкуството на войната“.

През 2017 година напуска Русия заради заплахи, от август миналата година живее в Киев, заедно със съпругата си се грижи за шест деца сираци.

Пред журналисти директорът на украинската частна телевизия ATR Айдер Муждабаев заяви:

„Аркадий много обичаше свободата, обичаше Украйна. Планираше да остане и да живее тук, заедно със семейството си. Планираше да работи тук. Случилото се е трагична и огромна загуба за международната журналистика, защото той беше един от малкото, които написаха актуалната истина за това, което Руската федерация прави. И ако това не беше опасно за тях, ако не ги вълнуваше изобщо, те нямаше да го убият. Това е изчислен, умишлен международен терористичен акт, извършен по пряко указание на руските власти.“

Русия също осъди убийството в Украйна на руския журналист и призова към „истинско“ разследване на случилото се.

„Остро осъждаме това убийство и се надяваме на истинско, а не на показно, разследване кой е наредил извършването му“, заяви Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл.

Той допълни, че Украйна се превръща в „много опасно място“ за журналистите.

„Случи се трагедия, загина гражданин на руската федерация, той имаше голямо семейство, което се лиши от човека, осигуряващ прехраната им, и ние изказваме съболезнованията си на семейството. Решително осъждаме това убийство и се надяваме на истинско, а не на показно разследване с цел разкриването на тези, които стоят зад това убийство“, каза Песков.

Бабченко е популярен блогър, от октомври миналата година води програмата „Prime: Бабченко“ по украинската телевизия ATR.

Според източници в украинската полиция, цитирани от „Интерфакс Украйна“, убийството на Бабченко е свързано с работата му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!