Изненадващо днес Националният съвет на ГЕРБ реши депутатите на партията да гласуват срещу правителство, предложено от партията „Има такъв народ“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, въпреки че в петък обяви публично, че депутатите на ГЕРБ няма изобщо да се регистрират в залата, така че евентуалното правителство на Слави да може да бъде избрано само с гласовете на ИТН и БСП. 

После в своя стил Борисов каза, че нови избори ще означават безотговорност. И така не стана ясно как ГЕРБ хем няма да подкрепят правителство, хем ще бъдат отговорна партия.

„ГЕРБ-СДС трябва да стоят максимално отдалечени от тези партии на омразата, които не зачитат волята на народа и не се отнасят с уважение“, каза Борисов.

Той заяви, че провеждането на нови избори ще бъде безотговорно.

„Отиването на избори отново е безотговорно. Демокрацията е голяма отговорност. Тя може да се упражнява от свободни хора, които мислят“, каза лидерът на ГЕРБ.

Днешният политически обрат се получи в резултат на факта, че редица медии и анализатори допуснаха, че има съглашение между Борисов и Трифонов. Осигуряването на кворум щеше да е прекалено явен политически знак за близост, която е известен от години. Припомняме, че партията на Борисов разполага с 63 депутати, което означава, че ако те не се регистрират в залата ще има максимум 177 народни представители, а за да „мине“ решението ще са нужни 89 гласа. „Има такъв народ“ разполага с 65 народни представители. Но ако към тях се прибави подкрепата на БСП и ДПС правителството може да бъде гласувано със или без ГЕРБ.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!