На снимката: министър-председателят Бойко Борисов и президентът Румен Радев

След известно затишие днес отново станахме свидетели на размяна на остри реплики между министър-председателя и президента.

Точно когато започна да прави силно впечатление, че премиерът натрапчиво отсъства от медийното пространство, той направи изявление по време на една от редовните си инспекции – в този случай на АМ „Хемус“. В резултат на думите на Борисов стана ясно, че кабинетът остава на власт, но се призовава към диалог. Според Борисов такъв има „когато има нормално мислещи политици, зачитащи мнението на другите“, като с това той направи отпратка към призива на президента Радев за безусловна оставка на правителството. Премиерът окачестви президента и като политически играч, който не е безпристрастен и го намеси в скандала със снимките от спалнята му.

Най-впечатляваща бе новата версия на премиера за снимките, според която авторът на фотографиите е „една прекрасна госпожа“. Борисов каза, че е бил „сготвен“ от хора от средите на Радев. Очаквано изказването му предизвика и коментар от страна държавния глава и в резултат на поредната задочна словесна схватка изглежда, че пропастта между двамата продължава да нараства въпреки слабата им медийна активност, особено но Борисов, през последния месец на протести.

Премиерът заяви още, че вариантът с експертен кабинет е приемлив за него.

Борисов: Като дам оставка, за какво да разговаряме?

„Когато си обичаш народа, държавата трябва пълна мобилизация, а той, Радев, какво казва „да дадат оставки и тогава ще говорим”. Аз като дам оставка какво ще говоря с теб, аз ще дойда под прозорците ти тогава. Това ли иска? Ще го направим, ще дойде и това време“ – каза Борисов.

Той коментира, че идеята за експертен кабинет е най-изгодна за него, защото така ще може да обърне внимание на партията си повече.

„Експертен кабинет устройва ГЕРБ най-много, мен ме устройва най-много. Ние важните неща за България ги свършихме – влизането в Еврозоната, банковия съюз, изброи Борисов. Проблемът на сегашната ситуация е, че много от извънпарламентарните партии, знаете те се разцепиха не по моя вина, сега са длъжни да загряват около пистата, за да си подберат повече избиратели, които да гласуват за тях. Само след няколко месеца са редовните месеци, кое налага това бързане?, попита Борисов.

Относно диалога с държавния глава Румен Радев, Борисов каза, че двете институции работят.

„Но, той (Румен Радев – бел. ред.) също вече е политически играч, той не е наравно отдалечен, той не е безпристрастен. Той е много силно политически украсен – дали към БСП, дали към ДПС, но със сигурност не е към ГЕРБ“, подчерта премиерът.

Той отиде още по-далече в атаката си срещу президента, като коментираше скандалните снимки от своята спалня. Версията на премиера е, че е злепоставен от хора, близки до Румен Радев. Снимките от държавната вила „Секвоя“ в Бояна били дело на „една прекрасна госпожа“, на която било плетено да нащрака всичко, докато премиерът го няма. Като доказателство за инсценировка на снимката с парите и златото Борисов изтъкна, че не изглежда смислено да държи толкова пари в чекмеджето, след като пред вратата има каса.

„За мен случаят е приключен, взел съм си поуките. И след това майсторски започнаха да нареждат други неща – примерно убийството на манекенка в Гърция – пълна лъжа. После – Борисов деребейства с гангстери, а гангстерът се оказа австрийският канцлер. Мога да ви дам примери с къщи, острови и други. Народът ги усети какви са какво са и затова и „великите им народни въстания” не могат да съберат колкото една конференция на ГЕРБ“, коментира още Бойко Борисов.

Румен Радев – диалогът изисква истината за пълните шкафчета

В своя задочен отговор президентът отново подчерта предишната си позиция, че диалог е възможен само след установяване на цялата истина за корупцията във властта.

„Не виждам смисъл да ни тикат постановка, в която диалогът да бъде индулгенция и опрощаване за шкафчета, корупция, записи и т.н., За да има диалог, той трябва да бъде поставен на здрава основа, а именно – разкриване на истината за всички корупционни схеми, които са се случвали и продължават да се случват в държавата, категоричен бе президентът. Не може хората с пълни шкафчета да канят на диалог тези с празни – каза президентът от авиобаза „Граф Игнатиево“.

Румен Радев не пропусна в изказването си новия шпионски скандал, както и онзи, наскоро предизвикан от публикация в сп. „Шпигел“, която отправи обвинения срещу властта, че е предала на Турция човек, преследван по политически причини – нещо неприемливо от гледна точка на европейското право. Той даде да се разбере, че се отнася много сериозно към тези случаи.

„Защитата на националната сигурност е абсолютен приоритет и тук не трябва да има никакъв компромис. Така че се надявам и службите, и прокуратурата да са събрали необходимите достатъчно и необходими доказателства, за да бъдат минимализирани и дипломатическите последствия, защото винаги има и такива. Необходима е ясна информация в какво се състои този шпионски скандал.

Трябва да има и ясен отговор на публикациите в „Шпигел”, където има сериозно обвинение, че държавното управление на България се поставя в услуга на чужда държава. Трябва да подхождаме с ясни безкомпромисни критерии към всичко, което уронва национална сигурност“, каза президентът Радев.

Така практически президентът отхвърли възможността да се водят разговори по някакъв компромисен вариант, който да облекчи напрежението както между него и премиера, така и между властта и недоволните. Резултатът от днешната размяна на реплики на върха на властта е още по-силната очевидност на разрива между президента и премиера.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!