20-годишният пловдивски хакер Кристиян Бойков, живеещ в София, получи обвинения заради пробива в системата на НАП, за който бе ареструван. Прокуратурата потвърди, че той ще отговаря за компютърно престъпление, но няма данни за кибертероризъм. Въпреки че вече е обвиняем, компютърният специалист спечели вниманието на премиера Бойко Борисов, който изрази адмирации към уменията му и дори има идея такива хора да бъдат привлечени да работят за държавата.

 

Кристиян Бойков /снимка: Фейсбук/

„Образованието ни става все по-добро, особено в сферата на ИТ технологиите, имаме истински вълшебници – заяви премиерът преди началото на седмичното заседание по повод хакерската атака срещу НАП.

Борисов се възхити на уменията на Бойков, но отдаде дължимото и на вече работещите в областта на киберсигурността държавни служители:

„Много е важно за такива хора като задържания вчера да имаме възможност да плащаме повече, за да може да ги ползват и службите, за да не ни нанасят такива щети и след това да им се повдигат обвинения. За радост, все още имаме служители в тази сфера, чиито заплати са ниски, те са стари кадри, но заради честта на пагона го правят. Така че и на МВР, и на БОП ги похвалете, но това, което ми докладваха, просто е уникален този хакер“.

Кристиян Бойков /снимка: Фейсбук/

Министър-председателят продължи размишленията за мотивацията на хакера с предложение към Владислав Горанов, че трябва да се помисли как такива специалисти да работят за държавата.

„Хакерската атака е един вид бунтарство, да докажеш, че можеш да преодолееш системи. Не случайно и в Германия, и в Щатите хакнаха. Доказваш, че уменията са ти надраснали защитите. Съжалявам, разбира се, тези политически субекти, които само чакат нещо да се случи, за да правят коментари. Над 114 услуги прави НАП, отворена система е, да улеснява гражданите. Винаги една защита е по-слаба, ако тръгне някой да я напада. Затова и в армията отбранителните системи винаги биват преодолявани, защото се измислят средства. Срещу нас имаме уникални деца на световно ниво“ – възхвали премиерът още веднъж хакерските умения на младежа, пробил системата на НАП.

Бойков обаче ще отговаря за източване на данни от сървъра на НАП, деянието е квалифицирано като немаловажен случай, извършено срещу информационна система, която е част от критична инфраструктура. Това се наказва с 5-8 години затвор и 10 000 лева глоба.

Националната агенция за приходите актуализира защитата на информационните си системи, съобщиха от ведомството. Заради това до 12:00 часа сървърите не са обработвали подаваните данни от фискалните устройства и електронните системи за фискална памет.

От агенцията допълват, че това не би трябвало да навреди на работата на самите касови апарати и се извиняват за неудобството на търговците. Промените са в интерес на сигурността, допълват от агенцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук