Два новозеландски пингвина, проникнали под дюкянче за суши на най-натоварената жп гара в Уелингтън, бяха върнати в естествената си среда. Полицията съобщи, че първоначално получила информация за малък син пингвин в центъра на града през уикенда и служители пуснали на свобода животното в пристанището.

Но то се върнало във вторник със „съучастник“ и служители на реда казаха, че „ходещите като патици вагабонти“ започнали да си строят гнездо под суши сергията на жп гара Уелингтън, в сърцето на града.

Собственик на ресторант за суши казал на полицията, че чува странни звуци и усеща необичайна миризма. Полицаите приели сигнала сериозно и след кратко търсене, намерили двата пингвина. В полицейския доклад нелетящите птици били описани като „малки и сини“.

Според собственикът на заведението, пингвините се криели в близост до скара, вероятно защото е по-топло.

След като ги примамили със сьомга, полицията отново изпратила морските обитатели обратно във водата, докато хора от службата по защита на дивата природа запечатали пролуките под дюкянчето за суши, за да предотвратят каквото и да е ново „проникване“.

Мениджърът в службата по опазване на дивата природа Джак Мейс заяви, че тъй като пингвините са на път да влязат в размножителния си сезон, те търсят безопасно място „където да снесат яйцата си“.

„Имаме няколко обаждания за гнезденето им под къщите на хора. Това е доста често срещано – каза той пред TVNZ – Но със сигурност най-натоварената железопътна гара в Уелингтън е необичайно място.“

Упоритите пингвини би трябвало да са пресекли оживена магистрала, за да стигнат до гарата, въпреки че Мейс казва, че може да са стигнали до „новия си дом“ през водопроводната инсталация.

Малките сини пингвини са най-малките видове нелетящи морски птици, високи 25 сантиметра и тежащи около един килограм. Нова Зеландия е местообиталище на тези застрашени от изчезване животинки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук