Росен Плевнелиев
на снимката: президентът в периода 2012-2017г. Росен Плевнелиев

България продължава с преговорите с „Фолксваген” за изграждането на нов завод в България, тъй като процесът по избор на неговото място не е приключил. Това каза пред журналисти днес президент (2012 – 2017) Росен Плевнелиев, който е председател на Автомобилен клъстер България.

Представители на организацията разговаряха днес с премиера Борисов в Министерския съвет.

Миналата седмица се появи информация, че новият завод на германския автомобилен производител ще бъде в Турция

Плевнелиев поясни, че финалното решение не е взето, като за момента Турция е избрана като страна, с която да продължат преговорите преференциално.

„Това не означава, че за нас процесът е приключил. България е една изключително достойна алтернатива, която се цели нависоко. В следващите месеци ние продължаваме да работим заедно с концерна на „Фолксваген“ и преговарящите екипи, докато няма подписан договор с една от двете държави“, уточни той.

За Росен Плевнелиев, че България е на финала и е победила държави като Унгария, Словакия, Румъния и Сърбия, е огромен успех.

Той посочи, че при създаването на автомобилния клъстер през 2012 година в България е имало 30 компании, работещи за автомобилната индустрия, като общият им оборот е бил 2 млрд лева. Сега фирмите са 230, а оборотът им е пет пъти по-голям.

Пълна мъгла падна по казуса с решението на „Фолкваген“ за мястото на новия им завод, след като в различни германски медии излезе противоречива информация.

Изданието „Аутомобилволхе“ публикува сведения, че надзорният съвет на компанията се е спрял на турското предложение за Измир, но „Ханделсблат“ твърди, че решението още не е взето, като Турция се ползва с известни предпочитания.

„Фолкваген“ се приближава до решението за изграждане на нов завод за автомобили.

Както съобщават членовете на групата в петък във Волфсбург, Надзорният съвет като цяло подкрепя възможното местоположение в Турция, пише „Ханделсблат“. На заседанието на съвета обаче не е взето окончателно решение. То може да бъде взето през втората половина на август.

„Фолкваген“ се колебае за изграждането на нова фабрика за автомобили от близо година. Първоначално в четири източноевропейски страни и Турция бяха включени десет места за оглед. Накрая търсенето се фокусира върху търговските площи в България и Турция. Новата фабрика ще произвежда няколко марки. Така чешкото дъщерно дружество „Шкода“ разчита на допълнителен капацитет. Освен това трябва да се намери ново място за производство на VW „Пасат“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!