гълъби

Гълъбите са едни от най-разпространените птици в градската среда, но за много хора те са и голям проблем. Те се настаняват на тераси и балкони, оставят изпражнения и мръсотия, с които могат да предадат болести. Ако искате да се справите с тях, без да им причинявате вреда, е важно да знаете какво мразят.

В следващите редове ще разберете повече как може да отблъснете гълъбите от вашия дом, като използвате различни методи.

Естествени репеленти

Използването на естествени репеленти може да бъде един от най-сигурните и екологични начини за прогонването им. Ето няколко ефективни решения:

  1. Червен пипер и лютиви подправки

Поръсването на червен пипер, кайенски пипер или други лютиви подправки по местата, където гълъбите обичайно кацат, може да ги отблъсне. Те дразнят кожата на птиците и ги карат да избягват обработените зони.

2. Лук и чесън

Миризмата на лук и чесън е неприятна за много птици, включително гълъбите. Разпръскването на нарязан лук или чесън около балкони и тераси може да действа като естествен репелент.

3. Етерични масла

Гълъбите мразят някои етерични масла, като масло от мента, лавандула или цитронела. Те може да се разредят с вода и да се използват като спрей за отблъскване.

Физически бариери

Това е още един надежден метод , който гълъбите мразят. Тук са някои от най-често използваните:

  1. Соларни уреди

Соларните уреди са иновативен подход за решаване на проблема с нежеланите гости, по екологично чист и ефективен начин. Тези устройства използват енергията на слънцето, за да генерират ултразвукови вълни, които са дискомфортни за пернатите вредители, но напълно безопасни за хората и домашните любимци. Тази технология осигурява непрекъсната защита без необходимостта от електричество или батерии, което я прави изключително икономична.

2. Електронни устройства

Гълъбите са чувствителни към определени честоти на звук и може да се отблъснат с помощта на птицегони. Тези устройства излъчват звуци, които те мразят и ги държат далеч от вашата тераса или прозорец. Подходящи за употреба във вътрешни пространства и навън.

3. Шипове против птици

Инсталирането на шипове на местата, където гълъбите обичат да кацат, като ръбовете на терасите, балконите и други повърхности, е популярен и доста ефективен метод, който те също мразят. Шиповете правят повърхностите неудобни за тях и ги карат да търсят друго място за почивка. Важно е да се използват шипове, които са специално проектирани за отблъскване на пернати и да се внимава при поставянето им, за да не се причини вреда.

4. Мрежи против птици

Мрежите могат да бъдат разположени над дворове, градини и други открити пространства, за да предотвратят достъпа на гълъбите. Те са здрави и устойчиви на атмосферните условия, като може да се използват дълго време, без да се нуждаят от подмяна или ремонт. Мрежите не причиняват вреда на пернатите неприятели и не ги карат да се чувстват стресирани или обезпокоени.

Чистота

Гълъбите мразят чистотата и обичат да се установяват на мръсни и неподдържани повърхности. Ако искате да отблъснете тези неприятели от вашия дом, е важно да поддържате чистота по терасите, балконите и други места на открито. Избягвайте да оставяте храна или отпадъци навън и почиствайте редовно с вода и белина. Така ще предотвратите тяхната повторна поява.

Подходът към прогонването на гълъбите трябва да бъде хуманен и да не вреди на птиците. Независимо от избраните стратегии, имайте предвид, че комбинацията от методи увеличава шансовете за успех.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук