птици, орел

Една от най-едрите грабливи птици се завърна в област Велико Търново след 13 години. Два екземпляра от вида „морски орел“ са избрали за местообитание водите във великотърновско. Това става ясно от резултатите от 47-ото среднозимно преброяване на водолюбивите крилати в България. В него са се включили експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите, членове на Българското дружество за защита на птиците и авджии от Националното ловно-рибарско сдружение.

Участниците в преброяването са провели наблюдения на язовирите „Александър Стамболийски” и „Йовковци”, по река Росица в участъка село Горско Косово – пътя Русе – Велико Търново, река Янтра, в землищата на Куцина и Самоводене и рибарници Хаджидимитрово.

Морският орел е сред най-едрите дневни грабливи птици в страната. Представителите на този вид се отличават с широки и дълги крила, къса опашка и дълъг врат. Възрастните са с кафяво оперение, светла глава и бяла опашка. Младите са тъмнокафяви. В България гнезди основно по дунавските острови. Срещат се по Черноморското крайбрежие, Бургаските езера, долините на реките Тунджа и Арда, както и около някои

по-големи язовири във вътрешността:

„Жребчево“, „Пясъчник“, „Цонево“, „Овчарица“, „Розов кладенец“, „Тракиец“, „Студен кладенец“, „Ивайловград“ и „Копринка“.

От преброяването става ясно още, че от всички посетени водоеми са установени общо 1817 индивида от 19 вида водолюбиви птици, съобщава borbabg.com. Орнитолозите твърдят, че числеността на крилатите намалява. Тя е по-ниска от характерния за региона порядък. Обясняват това с нетипичните за сезона високи температури.

Спад в числеността спрямо предходни години

е отчетен при видовете зеленоглава патица – 1135 бр., малък гмурец – 85 бр., а значително по-ниска – при лиска – 43 бр., и голям гмурец – едва 4 екземпляра. Повишаване на числеността има при голяма бяла чапла – 95 бр., фиш – 65 бр., ням лебед – 45 бр., и сива чапла – 63 бр.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук