Светеща панда и четиридесетметров дракон, осветиха парк в Естонската столица Талин, където денят по това време на годината е не по-дълъг от шест часа.

Китайският фестивал, който започна в петък, шести декември, е първият по рода си в Естония. Монтирани са повече от двадесет и пет инсталации, осветени от десет хиляди лед-лампи.

Посланикът на Китай в Естония, Ли Чао и заместник-кметът на Талин – Айвар Рийсалу, откриха фестивала.

„Нашите зима и есен са много мрачни, затова мисля, че този Фестивал на светлината подхожда на Естония”, каза организаторът на фестивала Янус Йегоров.

Фенерите, за които са използвани близо два километра рисувана коприна, са старателно изработени от шестнадесет китайски занаятчии. Материалите за тях са доставени в единадесет контейнери, тежащи близо четиридесет тона.

Огромните, цветни инсталации са стара китайска традиция, датираща от повече от две хиляди години, от Династията Хан.

„Фестивалът на фенерите е древна семейна традиция в Китай”, каза Лори Лу – мениджър на събитието. „Хората се събират, за да отпразнуват светлината и щастието в празничната нощ”, добави тя.

Фенерите са символ на надежда в Китай и традиционният Фестивал на фенерите е свързан с празнуването на Китайската Нова година. Събитието ще продължи до 12-и януари, а организаторите се надяват да бъде посетено от над сто хиляди души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!