Калин Славов заема позицията Изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ от 2011 г., като в същото време е и асистент по данъчно и финансово право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Калин Славов завърша право в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ (2000 г.), а в последствие добива магистърски степени и по Бизнес администрация (Софийски университет „Св. Климент Охридски“, 2004 г.) и Международно и европейско право (Софийски университет „Св. Климент Охридски“, съвместна програма с университетите в Нанси и Страсбург, 2008 г.).
Професионалният му опит включва предимно позиции в публичната сфера като: член на Правния съвет към Президента на Република България (2009 – 2011 г.), правен съветник на Министър-председателя на Република България (2005 – 2008 г.), член на Борда на Директорите на Национална здравноосигурителна каса (2006 – 2009 г.) и правен експерт в Администрация на Президента на Република България (2002 – 2005 г.).

 

 

Защо младите не гласуват? Ние от ДЕБАТИ.БГ много пъти сме повдигали въпроса, че няма осигурени условия. Има над 100 000 студенти и поне още толкова млади и работещи хора, които не живеят на адресната си регистрация си по лична карта и те на практика, не могат да гласуват.

Затруднения за гласуването наистина има, но най-вече за изборите, при които има условие за уседналост, каквито са местните избори. Така че, не може да се генерализира, че това е една пречка, която отказва младите хора да гласуват. Напротив, тази тенденция виждаме и на останалите избори.

Направихме социологическо проучване, национално представително, с помощта на „Алфа Рисърч”, което показа, че процесът е доста по-дълбок.  Съществува едно отдръпване на младите от политиката на изобщо, и изборите, като осъществяване на граждански права и участие в този политически процес. За съжаление, младите възприемат политиката като дейност, която се извършва от хора с не много чисто присъствие и намерения, заобиколени от клиентелистки кръгове. Всичко това излиза от преките отговори на социологическото проучване.

До голяма степен, това проучване отговаря и на един друг въпрос: защо младите хора търсят реализация навън. Думата е точно „реализация”. Те не търсят по-високи доходи. Те търсят реализация в среда, в която тяхното образование и техните способности ще бъдат оценени и имат предвидимо кариерно развитие, нещо, което, за съжаление, в нашата страна в настоящата политическа обстановка, те не могат да видят. За съжаление, те не виждат и в изборите този инструмент да променят статуквото.

Ще се увеличи ли избирателната активност, ако се въведат машинното гласуване и дистанционно електронното гласуване?

По-голям интерес ще има, особено чрез дистанционното гласуване. Но, за съжаление, в момента не можем да бъдем достатъчно сигурни, че това няма да открие други проблеми, например, задълбочаване на контролираното гласуване, тъй като е невъзможно да се разбере кой действително гласува от даден компютър през интернет.

Това би задълбочило един друг проблем – контролираният и купен вот. Възможно е да се правят компромисни варианти, например, гласуване дистанционно, но само от чужбина, гласуване дистанционно, в случаите, при които гласуването не се извършва на мястото по адресна регистрация. Но това са само хипотези.

Кои политически партии имат интерес младите да не гласуват?

Политическите партии, като че ли, генерално нямат интерес от това младите да гласуват. За една голяма част от  политическите партии тяхното съществуване се е превърнало в бизнес начинание, което се издържа през бизнеса. Това го видяхме ясно проектирано в момента, в който законът бе променен и бизнесът вече може да финансира политическите партии неограничено.

Виновни ли са младите, че политиците ги заобикалят и нямат интерес към тях? Дори през бюджета видяхме, че има пари за пенсии, а пенсионерите са един твърд електорат, но пари за политики за младите нямаше.

За да бъдеш забелязан, трябва да си активен. В този смисъл, младите хора действително трябва да са по-активни. Да, всеки млад е бунтар, всеки има желанието да отрече съществуващото, да направи лозунга „Няма да им гласувам”. Но всъщност не може така, трябва да гласуваш, за да бъдеш забелязан.

Кои са най-спешните мерки, които бихте препоръчали на политиците, за да привлекат младите? Вярвате ли, че те ще направят така, че това да се случи?

Да използват позитивната енергия, знанието на младите, образованието на младите, желанието им да променят, което действително може да даде нов тласък на икономиката, а и на политическия живот.

Бяха ли честни местните избори?

Не повече и не по-малко от друг път.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук