избори

Предварителните резултати от проведените вчера местни избори подсказват, че подобно на парламента и в местната власт на много места ще се наложи управление в сложни коалиции. Като изключим зрелищната загуба на ГЕРБ в София, където „ПП–ДБ“ и „Спаси София“ пометоха политически модела Борисов-Фандъкова, то почти навсякъде в страната ГЕРБ показа, че има стабилни политически структури и доминира провинциалния политически живот.

Разбира се, резултатите в София струват колкото резултатите на 100 малки града, но фактът че ГЕРБ в провинцията е незаобиколим политически субект си остава.

Новото обаче е, че Промяната получи навсякъде в страната солидно политическо присъствие и ще има навсякъде големи групи от общински съветници. Това ще увеличи неминуемо политическото им самочувствие и ще им даде така нужната и липсваща им досега политическа и електорална основа при бъдещи парламентарни избори.

Като изключим пробива на Ваня Григорова в София, БСП буквално е изпаднала в клинична смърт и губи сериозен брой места в общинските съвети на по-големите градове. В крайна сметка се оказа, че Корнелия Нинова ще изпълни завета на поколения демократи и ще погребе партията. „Възраждане“ на Костадин Костадинов помогна много в това отношение, защото взе голяма част от гласовете й. Но националистическата партия също не постигна някакъв пробив и резултатите ѝ са близки до парламентарните. Макар и малко, двете партии имат представителство в общинските съвети в почти цялата България.

Сценарият от парламентарния вот, в който ИТН влезе заради обявените за недействителни 108 000 гласа „не подкрепям никого“ се повтори и вчера. Те през цялото време бяха на ръба, не получиха достатъчно подкрепа и влязоха в повечето местни парламенти на косъм.

В Столичния общински съвет, без който не може да бъде взето нито едно решение за бъдещето на града, най-много представители ще има ПП-ДБ-СС. Те получават 33,7% от гласовете, но това няма да е достатъчно за мнозинство и ще трябва да се търси подкрепа от останалите формации.

В общинския съвет на Пловдив ГЕРБ печели 22,6%. Резултатът е с 8% по-слаб от този, който коалицията получи през 2019 г. Втора сила са ПП-ДБ с 16,1% от гласовете, а трети са „Съединение за Пловдив“ с 12,9 %. За да се взимат решения и тук ще се наложи някакъв вид коалиране.

В общинския съвет на Варна ГЕРБ е първа сила с 26,4% от гласовете, което е с 6% по-малко отколкото резултата на партията преди четири години. ПП-ДБ са втора сила с 21,8%, а трети са „Възраждане“ с 17,1%. Тези резултати разкриват още по-сложен политически пъзел.

Какво разкрива всичко това за политическото бъдеще на България?

Резултатите дават ясно да се разбере, че управляващата коалиция трябва да продължи да работи, въпреки всичките си отвратителни недостатъци. Българското общество на този етап не може да направи по-добър избор. Въпреки загубата в София партията на Бойко Борисов продължава да бъде водеща политическа сила в множество общини и излъчи кметове и мнозинства в общински съвети още след първия тур. Тоест и да има извънредни парламентарни избори най-вероятно няма кой знае какво да се случи и резултатите ще бъдат същите.

Така че най-добре е всички да се натискат в политическите си ниши, да загърбят егото си и да управляват поне още една година. Победител на местните избори няма и резултатът от едни предсрочни парламентарни такива ще е абсолютно неясен. При това положение, вместо да си играят игри на тронове парламентарно представените партии трябва свършат малко работа за България и да ни вкарат в еврозоната и Шенген.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук