машини, гласуване
Снимката е илюстративна

Председателят на ДАНС Пламен Тончев отказа да говори пред медиите, след като службата му забърка скандал с машините за гласуване.

Справка на контраразузнаването твърди, че неправомерни действия на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов са поставили в риск провеждането на изборите чрез машинно гласуване.

Справката е подписана от зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев.

Заседанието на комисията за контрол на службите беше закрито, въпреки че самата справка няма гриф за сигурност, а текстът ѝ вече се появи в някои онлайн издания.

В същото време изслушването на Пламен Тончев се превърна в повод за политически коментари.

Според Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“ заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е извършил неща, които не е трябвало да прави.

„За мен лично – казвам личното си мнение, действията, които са описани в доклада, дори не като за човек, който е вътре в политиката, а като един обикновен евентуален ползвател на машина по време на гласуване, за мен – да, това би хвърлило сянка на съмнение. С каква цел е направено това нещо, няма как да предполагаме“, коментира той.

Ивайло Чорбов от „Възраждане“ смята, че машините са били непригодни за този вид избори, съобщава БНР.

„Машините не бяха пригодни за местни избори в този им вид, както е в България – с четири възможни на някои места. Просто щеше да стане тотален хаос и изборите трябваше да бъдат касирани“, обясни пред журналисти депутатът.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ заяви, че проблем с машините не е имало и изрази надежда на балотажа да не се гласува само с хартиени бюлетини.

„Проблем с машините всъщност не е имало. Всичко това, което се случи до момента е, че политици използваха една уйдурма, можем да го наречем, за да повлияят в последния възможен момент на изборния процес в България и това беше много грозно. Машините са си добре и да се надяваме, че това ще позволи да може да се гласува“, каза той.

Очаква се Върховният административен съд да се произнесе още тази вечер по решението на ЦИК, с което беше отменено машинното гласуване.

Решението е обжалвано от политически партии, участници в изборите и граждани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук