Деньо Денев
Кадър: Нова тв

За разлика от „Костинбродската афера“, която беше огласена от близката по това време до ДПС ТВ7 и с помощта на прокуратурата, оглавявана по това време от Сотир Цацаров, тази с машините за гласуване беше пусната в оборот от парламента.

И в двата случая обаче, крайният ефект май не беше този, който се очакваше. А в последния – ако не беше постоянната и очевидна съпротива на „големите играчи“ в политиката срещу машинния вот, справката на ДАНС, заради която беше отменен машинният вот, можеше и да „мине метър“.

Кой обаче е човекът, който стои зад последната афера – Деньо Денев, зам.-председателят на ДАНС, подписал въпросната справка, в която се твърди, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е извършил неправомерни действия и по този начин е изложил на риск честността на машинния вот?

Според официалната справка на сайта на ДАНС, Денев е назначен на поста си от 29 август 2023 година.

През 2005 г. завършва висше образование в Академията на МВР с образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по специалността „Защита на националната сигурност“.

През 2015 г. придобива образователно-квалификационна степен „магистър“ по право във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

През 2005 г. е назначен на държавна служба в Националната служба „Сигурност“ (НСС) – МВР,

а когато през 2008 г. тя е извадена от МВР и е създадена Държавна агенция „Национална сигурност“,

е преназначен в нея, където преминава през всички нива на служебната йерархия до длъжност началник на отдел в специализирана дирекция.

От април 2018 г. до назначаването му за заместник-председател на ДАНС изпълнява функциите на директор на Дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ.

И тук идва любопитната част. Като служител в антикорупционната комисия, той е едино от главните действащи лица по аферата „Иванчева“.

Деньо Денев е човекът, приел сигнала за корупция, подаден от строителния предприемач Александър Ваклин през януари 2018 година – по твърденията са самия Ваклин той отишъл на входа на ДАНС и заявил, че има сигнал, след което бил посрещнат лично от Денев.

На самото дело срещу бившата кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева се появиха твърдения, че Денев е

заплашвал с убийство Биляна Петрова – бивш зам.-кмет  на „Младост“.

Репортаж на Нова тв от 17 декември 2018 година разказва за това, как Петрова е била подложена на натиск от Денев, за да подпише показания със самопризнания. Самият Денев отрича тези твърдения, но пък и съдът не си прави труда да ги изясни в хода на делото.

От сдружението „Боец“ пък твърдят, че Денев е назначение в ДАНС под личната протекция на Делян Пеевски. Това, разбира се, няма как да бъде доказано.

В същото време обаче трябва да се отбележи, че другият заместник в ДАНС Петър Петров е бивш депутат от „Продължаваме промяната“, а назначеният шеф на ДАНС идва след съгласувателна процедура с президента.

С други думи, определено може да се твърди, че в службата постовете са „парцелирани“.

Не на последно място идва и самата справка, която взриви обществото през последните дни. Такива документи, обикновено носят гриф за сигурност.

В случая справката, която трябва да стигне и до президента, и до премиера, не е била секретна, което поставя поредица въпроси, единият от които е – направено ли е това, с цел по-късно самата справка да започне да циркулира из някои електронни издания.

Ако може да се вярва на публикациите за тази справка, в нея се твърди, че неправомерните действия на зам.-министъра са насочени като цяло към това да се създаде „благоприятна среда за внушения и манипулации, които биха могли да въздействат негативно на предстоящите местни избори“.

С други думи, действията на министъра са били насочени към опорочаване на местните избори. В справката обаче не става ясно по какъв начин действията на зам.-министъра биха накърнили честността на вота или биха довели до манипулация на машините.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук