Снимка: Bournemouth News

Най-голямото в Британия съкровище от келтски златни монети, на стойност 800 000 британски лири, беше открито от наблюдател на птици. Той забелязал блясък в разораното поле, докато гледал мишелов, изтрил калта и установил, че това е 2000-годишен златен „статер“, съобщава „Сън“.

След като забелязал втори на 2 фута разстояние, той взел своя металотърсач и часове по-късно открил 1300 монети от 40-50AD на място в Източна Англия, което запазил в тайна. Всеки един статер е на стойност до £ 650. Късметлията с лекота надминава предишния рекорд за келтско съкровище от 850 монети, намерен на пазара Wickham Market, Съфолк, от друг човек с детектор за метали, през 2008 г.

Снимка: Bournemouth News

Тогава неназованият търсач, земеделец на около 50 години, разказа пред списание Treasure Hunter как е изровил 18 инча и е намерил ръба на римска урна.

„Докато я вдигах го внимателно, каскада от монети падна – гледка, която ще остане с мен до края на живота ми“, каза той.

Сега местната администрация ще реши дали трябва да предложи съкровището на музей на определена цена или откривателят може да го запази. Приходите трябва да бъдат споделени със собственика на полето.

През средата на първи век келтската царица-воин Будика е във война с окупационните римски сили. Възможно е монетите да са били „депозит“ от нейната хазна за източните й кампании.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!