Алибаба

Китай започва антимонополно разследване на Alibaba, съобщиха регулаторните органи, изпращайки цената на акциите на гиганта за електронна търговия в срив и засилвайки проблемите на своя основател милиардера Джак Ма, предаде АФП.

Регулаторите ще проведат и „надзорни и насочващи“ разговори с гигантското дъщерно дружество на Alibaba за финансовите услуги Ant Group, съобщиха държавните медии. Продължаващият натиск върху една от най-влиятелните компании в Китай е последният знак, че комунистическото ръководство е готово да свие амбициите на големите технологични компании в „свободния” интернет сектор, което направи Ма един от най-богатите хора в Китай, притежаващ около 58 милиарда долара.

Джак Ма
на снимката: основателят на „Алибаба“ Джак Ма

Разследващите проверяват Alibaba за „предполагаеми монополистични практики“, се казва в изявление на Държавната администрация за регулиране на пазара. Проверката заплашва да възпрепятства растежа на Alibaba, технологичен непреодолима сила, която революционизира пейзажа на електронната търговия в Китай.

Акциите на Alibaba паднаха с 8,6% до петмесечно дъно в Хонконг по новините. В изявление компанията заяви, че „ще си сътрудничи активно с регулаторите по разследването“. Дъщерното дружество за финансови услуги Ant Group заяви, че също ще си сътрудничи и „усърдно ще проучи и стриктно ще изпълни исканията на регулаторните отдели“. Ant Group направи името си чрез основния си продукт Alipay, платформата за онлайн плащания и супер-приложението, което сега е дълбоко вградено в китайската икономика. Но компанията също така се разшири в предлагането на заеми, кредити, инвестиции и застраховки на стотици милиони потребители и малък бизнес, предизвиквайки страх и ревност в по-широка банкова система, насочена повече към подкрепа на държавната политика и големите корпорации. Присъствието на компанията в ежедневните разходи на китайците също е причинил безпокойство относно потенциала личният дълг да се влоши и да повлияе негативно на по-широката икономика.

Прямият и харизматичен Ма – бивш учител – преди това се нахвърли върху остарялата финансова система на Китай, наричайки държавните банки „заложни къщи“ в реч през октомври, която доведе до неговото призоваване за регулаторни разговори . Той излезе от светлината на прожекторите, след като пропадна първичното публично предлагане на акции на компанията му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!