Ядките, независимо какви, са сред най-здравословните храни, които особено обичаме да похапваме през зимата. Въпреки това трябва да бъдем внимателни, когато ги консумираме, предупреждава Федералната служба за защита на потребителите и безопасността на храните (BVL), съобщават от FITBOOK.de. Ако вкусът на ядките е горчив, това може да е признак на наличие на плесен.

Макар самите ядки да са без мирис, това можем да разпознаем по вкуса им

В случая става въпрос за така наречените микотоксини, които могат да се появявт по време на прибиране на реколтата, по време на транспортирането на ядките, но и при неправилно съхранение. Опасното: високите температури – т.е. печене, печене или варене – не могат унищожат тези организми. Те не могат да видят видени с просто око, а и нямат мирис. Наличието им може да бъде установено единствено по вкуса.

Шам фъстъците и фъстъците са особено опасни

Анализ на всички съобщения за ядки с наличие на микотоксини от 2019 г. показа: Почти половината от положителните тестове са от Турция, една трета от тях са от Египет. Докато при бадемите и орехите наличието на тези организми се среща по-рядко, при фъстъците и шам-фъстъците това е по-често явление (съответно 33 и 44%).

Микотоксините могат да причинят сериозно заболяване

Гъбичките могат да „доведат до различни заболявания при хората, да доведат до развитието на рак, да увредят бъбреците и черния дроб, да увредят имунната система или да причинят диария и повръщане“, предупреждава спешно BVL и поради това съветва ядките с горчив вкус незабавно да бъдат изплювани.

За да не се развият първоначално токсичните микотоксини, бадемите, орехите, кашуто и други подобни ядки винаги трябва да се съхраняват на сухо и хладно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук