степен орел
Снимка: Нюзлайн

Руски учени, проследяващи миграцията на орлите, буквално фалираха, след като някои от птиците отлетяха към Иран и Пакистан и трансмитерите им, които изпращат сигнали чрез мобилната мрежа, навъртяха космически сметки от таксите за роуминг, съобщава Би Би Си.

След като научил за проблемите на учените, руският мобилен оператор „Мегафон“ предложил да анулира огромния дълг и да пренасочи проекта към специална и по-евтина тарифа. Изследователският екип започнал да набира средства, за да си погаси сметките чрез инициатива в социалните мрежи.

Птиците отлетели от Южна Русия и Казахстан. Пътешествието на степна орлица на име Мин обаче било особено скъпо, тъй като тя изненадващо за учените отлетяла от Казахстан в Иран. През лятото птицата внезапни излязла от обхват и насъбраното количество СМС-и в трансмитера му били изпратени наведнъж, след като Мин навлязла в иранското въздушно пространство. Апаратът й започнал да предава съобщения за по 7 000 рубли /160 долара/ на ден.

Цената на СМС в Русия е около 2 рубли, в Казахстан – 15 рубли (30 цента), но всеки СМС в Иран струва 49 рубли. Мин успяла наведнъж да изразходва целия бюджет за проследяване на всички орли. Сега учените са започнали дарителска кампания, за да си завършат проекта, приходите от която ще бъдат разпределени между всички птици. В замяна всички желаещи ще могат да проследяват заедно с учените движението на степните орли.

СМС-ите предават координатите за местоположението на птиците по време на тяхната миграция. След това учените използват сателитни снимки, за да видят дали орлите са достигнали безопасна локация. Степните орли са застрашен вид в Русия и Централна Азия. Птиците гнездят в Сибир и Казахстан и след това отлитат за Южна Азия, където прекарват зимата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук