Джасинда Ардърн
Джасинда Ардърн/Снимка: БТА

В емоционална реч министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн изненадващо обяви, че подава оставка. Тя сподели, че вече няма „достатъчно сили“ да ръководи страната. Близо шестте „трудни“ години на поста са ѝ се отразили отрицателно. 42-годишната Ардърн ще се оттегли още през февруари. 

„Знам какво му трябва на човек за тази позиция и знам, че вече нямам достатъчно сили. Просто е така (…) Аз съм човек. Политиците са хора. Ние всички даваме колкото и докогато можем. И след това вече просто не можем. За мен това време настъпи“, каза тя в речта си.

„Да бъда министър-председател беше най-голямата чест в живота ми и искам да благодаря на новозеландците за огромната привилегия да ръководя страната през последните пет години и половина“, допълни Ардърн през сълзи.

„Със заемането на такава привилегирована роля идва и отговорността, включително и отговорността да знаеш кога си правилният човек да ръководиш, а също и кога не си“, каза 42-годишната Ардърн.

През 2017 Джасинда Ардърн привлече вниманието на медиите – тогава тя бе на 37 и стана най-младата премиерка в света. През юни 2018 тя стана майка на момиченце и се превърна във втората жена световен лидер, която е родила, докато е заемала поста си. Ардърн преведе Нова Зеландия през пандемията от Ковид-19 и последвалата я рецесия, стрелбата в джамията в Крайстчърч и изригването на вулкана на Белия остров. В страната ѝ нейната шеметна кариера си има дори име: Джасиндамания, отбелязва „Дойче веле“.

Джасинда Ардърн обяви, че ще подаде оставка и от ръководния пост в Лейбъристката партия. През следващите дни ще се проведе гласуване за определяне на неин заместник. Парламентарните избори ще се проведат на 14 октомври.

„Вдъхновяващ лидер“

Канадският премиер Джъстин Трюдо отдаде почит на колегата си от Нова Зеландия, като каза, че лидерството на Джасинда Ардърн е оставило „неизмерима“ следа на световната сцена. Той беше един от редицата лидери и обществени фигури, които изразиха своето възхищение от Ардерн.

„Благодаря ви за вашето партньорство и приятелство – и за вашето емпатично, състрадателно, силно и стабилно лидерство през последните няколко години“, написа Трюдо в публикация в Twitter.

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе каза, че Ардерн е била „яростен защитник на Нова Зеландия“ и „е показала на света как да води с интелект и сила“.

Новозеландският актьор Сам Нийл описа Ардърн като „велик лидер“ в публикация в Twitter.

Ардърн започва политическата си кариера като изследовател в кабинета на бившия премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк. Тя каза, че е дълбоко натъжена от новината за оставката:

„Джасинда свърши невероятна работа докато ръководи Нова Зеландия. Тя винаги е внасяла човечност, съпричастност и интелигентност в работата си. Може да се каже много, но засега просто ѝ благодаря“, заяви Кларк.

Индийският конгресмен Джайрам Рамеш каза, че индийската политика има нужда от повече лидери като Ардърн.

„Легендарният коментатор на крикет, Виджай Мърчант, веднъж каза за пенсионирането си на върха на кариерата си: Отидете си, когато хората питат защо си отивате, вместо защо не си отивате.  Джасинда Ардерн току-що направи същото. Индийската политика има нужда от повече лидери като нея“, пише той.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук