замърсяване
Тайнствен замърсител убива огромни количества морски животни на Камчатка /снимка: Грийнпийс - Русия/

Сърфистите в далечния източен регион на Камчатка в Русия съобщават, че замърсяването на океанските води е толкова лошо, че ги отравя и може да стои зад мистериозно масово отмиране на морския живот по тихоокеанското крайбрежие на полуострова.

Снимки и видеоклипове, циркулиращи широко в социалните медии, показват хиляди мъртви животни, изхвърлени по плажовете на региона през последните дни, включително октоподи, морски звезди, риби и миди.

Камчатка е изключително отдалечена, но е известна със своите девствени природни резервати и вулкани.

Екатерина Диба, географ, която ръководи училището за сърфиране „ Сноуейв Камчатка“, за първи път алармира социалните мрежи преди около седмица, като заяви, че сърфистите се оплакват от симптоми, подобни на отравяне, след досег с водата.

„Вече няколко седмици всички сърфисти изпитват проблеми с очите си, след като се върнаха от водата. Бяла обвивка, замъглено зрение, сухота. Възпалено гърло. Много от тях имаха гадене, слабост, висока температура“, написа Диба в публикация във Facebook.

Местните сърфисти също отбелязват промяна в цвета на водата.
„Грийнпийс Русия“ нарече ситуацията в Камчатка „екологична катастрофа“, настоявайки за разследване.

След протеста изпълняващият длъжността министър на природните ресурси и екологията на региона Алексей Кумарков заяви, че анализ на водни проби е разкрил наличието на петролни продукти в четири пъти по-високи нива, повече от двойна стойност на очакваните нива на дори по-токсичното съединение фенол, както и други вещества.

Камчатка, карта
Разположението на Камчатка /източник: Си Би Ес нюз/

Регионалните прокурори са започнали разследване на предполагаемо замърсяване във водите на Камчатка, но остава неясно какъв може да е източникът на химикалите.

Губернаторът на Камчатка Владимир Солодов заяви пред репортери на пресконференция в понеделник, че властите очакват разширени резултати от тестовете, но че „няма основания да се говори за някаква конкретна версия“ на това, което може да е убило толкова много и такова голямо разнообразие от морски живот.

Длъжностни лица омаловажиха първоначалните съобщения миналата седмица, предполагайки, че всички мъртви животни вероятно са резултат от бурно време

Доклад на държавната агенция ТАСС предполага, че изтичането от търговски петролни танкери може да е причинило замърсяването.
Други възможни обяснения, обсъждани в руските медии, включват замърсяване от едно от военните съоръжения по крайбрежието или място, където химикали или пестициди тайно са били погребани по крайбрежието.

Министерството на отбраната на Русия отрече, който и да е кораб от нейния Тихоокеански флот да е отговорен за замърсяването, като заяви, че „от юни в района не се провежда бойна подготовка с участието на кораби на Тихоокеанския флот“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук