Алексей Навални
На снимката: Алексей Навални

Руският опозиционен лидер Алексей Навални заяви днес, че е сигурен, че руските разузнавателни служби са го отровили с нервен агент „Новичок“, тъй като той представлява заплаха за правителството преди парламентарните избори догодина. Днес стана ясно, че ОЗХО потвърждава наличието на химически агент от тази група в пробите на руския опозиционер.

„Те са наясно, че има големи, големи проблеми, които представляват заплаха за тях преди изборите за Държавна дума“, каза Навални.

Той подчерта, че не знае как нервният агент е влязъл в организма му, като добави, че има вероятност да е докоснал нещо. Навални добави, че възстановяването му може да отнеме още два месеца.

Руският опозиционен лидер отбеляза, че има проблем с движението на ръцете и ходи на физиотерапия. Но здравето му значително се е подобрило и лекарите са изненадани от бързото възстановяване.

ОЗХО потвърди наличието на „Новичок“ в пробите на Навални

Световният надзорен орган за химическо оръжие заяви, че пробите, взети от руския опозиционен лидер Алексей Навални, съдържат нервно вещество от типа „Новичок“.

Констатациите на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) потвърждават подобни резултати от военната лаборатория в Германия, където Навални бе лекуван в болница, и лабораториите във Франция и Швеция.

Ръководителят на ОЗХО Фернандо Ариас „счете, че тези резултати представляват сериозно безпокойство“, се казва в изявление на базираната в Хага наблюдателна организация.

ОЗХО заяви, че пробите от кръв и урина, взети от Навални в Германия от собствените експерти на наблюдателя, съдържат признаци на „холинестеразен инхибитор“ – вид нервен агент. Следите „имат сходни структурни характеристики като токсичните химикали“, открити в два химикала от групата на „Новичок“, забранени от базирания в Хага орган през 2019 г. Специфичният тип „Новичок“, открит в пробите на Навални, обаче сам по себе си не е от тези, включени в забранения списък миналата година, добави ОЗХО.

Германия официално поиска „техническата помощ“ от ОЗХО, което държавите-членки имат право да направят, когато смятат, че става въпрос за инцидент с химическо оръжие.

Ръководителят на ОЗХО Ариас добави, че „използването на химическо оръжие при каквито и да било обстоятелства е осъдително и напълно противоречи на правните норми, установени от международната общност“. Той каза, че е „важно в момента“ за страните членки на ОЗХО „да спазват нормата, която са решили да спазват преди повече от 25 години“, когато подписаха Конвенцията на ООН за химическо оръжие.

ЕС се готви да въведе санкции срещу Русия

По-рано германският външен министър Хайко Маас заяви, че ако Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) потвърди отравянето на известния руски опозиционен лидер Алексей Навални с химическия агент „Новичок“, Европейският съюз ще реагира адекватно и ще има ясен отговор от него.

Маас отбеляза, че Европейският съюз ще вземе координирано решение за налагане на санкции срещу Русия, което според него ще стане неизбежно, ако отравянето на Навални с „Новичок“ бъде потвърдено от ОЗХО.

„Такова грубо нарушение на международното споразумение за химическо оръжие не може да остане без отговор. По това сме на едно мнение с Европа“, каза Маас.

Навални бе транспортиран до Германия в края на август, след като припадна в самолет и прекара няколко дни в сибирска болница. Тестове от германска военна лаборатория установиха, че той е бил отровен със създадения по времето на Съветския съюз нервен агент „Новичок“.

Русия настоява, че нейните медицински тестове не са открили отрова в системата на Навални и не приема декларациите на Германия, заявявайки, че изискват повече доказателства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук