Очевидно, че носенето на маски ще се превърне в част от ежедневието ни. Мнозина вече си закупиха текстилни маски за многократна употреба. Но може ли маската да ни предпази от коронавируса? И, ако да, каква трябва да бъде?

Има един много лесен трик, чрез който може да установите дали маската, която носите, би ви предпазила от болестите: опитайте се да духнете свещ през нея, докато я носите. Добрата маска би трябвало да предотврати гасенето на свещта.

маски

И макар това да не е абсолютният коректив за качеството на маската, би трябвало да ви помогне да добиете представа.

Идеалната маска предпазва както от големи капки, отделяни при кихане и кашляне (основният начин, по който се предава заболяването), така и от по-малките аерозоли, които се отделят при говорене или издишване.

Маската трябва да е поставена плътно на носа и устата, без да има никакви дупки.

Ако предположим, че носите маските правилно, трябва да съобразите и от какъв материал е направено предпазното средство.

Скорошно проучване показва кои са най-добрите платове:

Хибридни маски са сред най-безопасните домашно направени опции

Общото правило гласи, че платът трябва да е възможно най-плътен. Може дори да сложите няколко пласта плат. СЗО препоръчва текстилните маски да имат три слоя – вътрешен, който абсорбира, среден, който филтрира, и външен, който е направен от неабсорбиращ материал (например, полиестер).

Предпазните маски N95 са сред най-добрите, защото прилягат плътно около носа и устата. Освен това те са изработени от много тънки, но близки една до друга нишли, които филтрират патогените. Името им е референция към тяхната ефективност – филтрират 95% от аерозолите.

маски

Хирургическите маски за еднократна употреба също са изработени от нетъкан текстил. Проучване от 2013 г. установи, че хирургическите маски са около три пъти по-ефективни при блокиране на грипните аерозоли от домашните маски за лице (това е вярно, поне когато въздушният поток е по-бавен от кашлицата, но по-бърз от човешкото дишане по време на лека работа).

И все пак има домашни варианти, които се доближават до нивото на защита на N95 или хирургическа маска.

Изследване от април от Университета в Чикаго установи, че „хибридните“ маски – комбиниращи два слоя памук с 600 нишки, съчетани с друг материал като коприна, шифон или фланел, филтрират най-малко 94% от малките частици (по-малко от 300 нанометра) ) и най-малко 96 процента от по-големи частици (по-големи от 300 нанометра). Два слоя памук с 600 нишки предлагат подобно ниво на защита срещу по-големи частици, но те не са толкова ефективни при филтриране на аерозоли.

маски

Изследване от юни установи, че маските, направени от торбички за прахосмукачки, са сред най-ефективните алтернативи на хирургическите маски, последвани от маски, направени от кърпи за чай, калъфки за възглавници, коприна и тениски от 100% памук.

Банданите и шаловете се представят зле при многобройни проучвания.

Проучването на Journal of Hospital Infection установява, че шалът само намалява риска от инфекция на човек с 44 процента. След 20 минути излагане на вируса, шалът намалява риска от инфекция с 24%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!