Корнелия Нинова
на снимката: Корнелия Нинова

БСП и нейните евродепутати трябва да подкрепят планираната резолюция на ЕП за върховенството на закона в България, защото тя дава вярна оценка на управляващите. Не бива обаче да приемат текстовете, съдържащи упреци за нератифицирането на Истанбулската конвенция, смята новоизбраният лидер на червените Корнелиа Нинова, цитирана от партийния пресцентър.

„В основата на външната ни политика трябва да бъде националният интерес. България има интерес да се пребори с корупцията, да бъде държава, в която съществува свобода на словото, върховенство на закона и разделение на властите. В този смисъл – резолюцията за България, която ще гласува ЕП утре заслужава адмирации и подкрепа. Тя е вярна оценка за корумпираното управление на Борисов. Но в тази резолюция има смущаващи текстове, съдържащи упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира. БСП не подкрепя конвенцията и има сериозен принос тя да не бъде гласувана в българският парламент.

Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки я променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в ПЕС. Парламентарната ни група внесе редица закони срещу насилието над жени, срещу езика на омразата към малцинствата. Но Истанбулска конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма – нито директна, нито завоалирана – в резолюция срещу корупцията“, заяви Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че ще предложи на евродепутатите от БСП, независимо, че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но до не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната ни.

Какаво гласи проекторезолюцията относно Истанбулската конвенция

В проекторезолюцията е отчетено, че има решение на Конституционния съд от 27 юли 2018 г., според което конвенцията не съответства на основния закон на България. ЕП съжалява за това решение, което пречи на ратифицирането на конвенцията от България и изразява дълбока загриженост от „постоянния негативен и неверен публичен дискурс за конвенцията, широката дезинформационна и клеветническа кампания, негативното отразяване по темата от няколко медии с предполагаеми партийни връзки, както и с тревожното участие на политици и политически партии, представени в парламента“.

Според евродепутатите България допълнително насърчава и възпитава чувство за безнаказаност у извършители на престъпления, основани на пола. Парламентът констатира със съжаление, че последните промени в Наказателния кодекс, които въведоха по-строги наказания за насилие, основано на пола, са се оказаха недостатъчни за рашаване на проблема.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук