Георг Георгиев, Иво Христов
на снимката: Георг Георгиев, Иво Христов

Младежкото ГЕРБ настоява за оставката на проф. Иво Христов. Това каза лидерът на ГЕРБ младежи и заместник-министър на външните работи Георг Георгиев.

Тази сутрин в участието си по Би Ти Ви проф. Иво Христов нарече българското население „инфантилно“. Професорът нашумя с репликата си преди няколко години, че “80% от българите са дебили”.

„Нас преди 30 години ни управляваше Тато, след това дойде Командирът, след дойде Дедо, сега Баце. Предполагам, че следващият трябва да бъде пак някакъв такъв, да родителски надзор да осъществява върху инфантилното българско население”, са точните думите на проф. Христов пред БТВ.

Георг Георгиев определи днешното изказване на депутата от БСП като опасен рецидив. На брифинг в централата на ГЕРБ, той обясни:

„Това е, за съжаление, един много унизителен рецидив. Кратко след като българите бяха определени на 80 % като дебили, днес проф. Иво христов нарече в ефира на национална медия „инфантилно българско население. Като млади хора, интелигентни хора, като хора ,които не припознават себе си нито като дебили, нито като инфантили, като млади хора, които не могат да се съгласят с тази градация – преди бяха 80 %, сега всички ние сме определени като инфантилното българско население, смятаме, че вече Иво Христов няма нито моралното, нито каквото и да е друго политическо право да представлява българския народ“.

И добави:

„В рамките на европейските институциите се случват нехарактерни и несвойствени коалиции – представители на десни партии влизат в коалиция с левите. Целта на тези хора е България да бъде унижена и обругана. Ако се върнем преди няколко часа на дебатите, ще видим, че лицето на страната ни е изключително добре представено, благодарение на правителството и премиера Бойко Борисов“.

„Онова, което се опитаха да ни спретнат вчера, претърпя фиаско“, каза още Георгиев.

Младежката организация на ГЕРБ ще настоява политическите партии да осъдят думите на проф. Иво Христов. Георгиев подчерта, че от младежката организация смятат, че по никакъв начин човек, който е и университетски преподавател, не трябва така да характеризира хората.

„Младежката организация на ГЕРБ ще настоява към парламентарната група на политическа партия ГЕРБ пред всички парламентарно представени партии, към всички партии от българския политически спектър, да направят своите публични коментари и да осъдят и коментират думите на проф. Иво Христов. Ние ще настояваме да получим отговор, защото това е рецидив. Това е втори път, в който се повтарят подобни унизителни тези. Ние няма как, когато в една толкова натоварена и обременена с очаквания публична обстановка, говорим за младите хора и за тяхното роля в публичното пространство и в обществото, да оставим и да подминем с лека ръка“, подчерта Георгиев.

Той добави, че много се надява това, което днес стана, никой да не го отмине.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!