Премиерът Бойко Борисов отново е на обиколка в страната, този път придружаван от финансовия министър Кирил Ананиев, земеделския министър Десислава Танева и заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Неделната визита бе в кравеферма в Пловдивско. По време на посещението фермерът, чието име не стана ясно, беше запознат, че вече се изплащат средства за подпомагане на земеделците заради коронакризата, които той трябвало вече да е получил.

До края на годината сектор „Земеделие“ ще получи над 1,7 милиарда лева под формата на европейско и национално подпомагане, заяви Борисов. Той добави, че правителството работи на  високи обороти, за да може в условията на Covid криза помощта бързо да стига до хората.

Междувременно Борисов нареди на финансовия министър Кирил Ананиев да не следва политиката на предшествениците си, поддържали бюджета балансиран, а да мисли повече за обикновените хора.

„Ти няма да се мериш с финансовите министри, които държаха здраво преди тебе, а ще мислиш за всеки един човек, за малките населени места, до всеки човек трябва да стигне“

Ананиев напомни, че всичко се прави, за да издържи бизнеса в коронакризата.

Борисов коментира и обещаната вчера помощ от 504 милиона лева за подпомагане на семейства в нужда, като каза, че парите ще бъдат за храни, за памперси и детски принадлежности и за социалните кухни.

„Като гледам в какви панически действия изпадат държавите, като гледам спада на брутния вътрешен продукт в САЩ с 15%, влагаме всичко и по европрограми, така че парите да стигнат бързо до семействата“, каза премиерът „

 

По-рано днес отново на страницата си във Фейсбук премиерът съобщи, че близо 30 000 фермери вече са получили средства в общ размер 70 млн. лв. по извънредната мярка за компенсиране на щетите в следствие на пандемията от коронавирус.

България е държавата членка на ЕС, която инициира промени в регламента, които дадоха възможност за стартирането на тази извънредна мярка за компенсиране на загубите от COVID-19. За целта заделихме 106 милиона лева по три направления, с които помагаме на българските земеделци и преработвателите на земеделска продукция, написа още премиерът.

След визизата в кравефермата премиерът инспектира изграждането на ГКПП „Рудозем Ксанти“, последният от трите пункта, за отварянето на които бе подписано
българо-гръцко споразумение през 1996 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!