Франция затворено заведение

Улиците на Париж и други осем френски града опустяха в събота вечер, след като беше наложен нов вечерен час, съобщава Би Би Си. Противоречивият комендантски час през нощта е насочен към ограничаване на нарастващия процент инфекции на Covid във Франция, която е една от горещите точки за коронавирус в Европа. Вече има жалби от собственици на ресторанти, чийто бизнес вече сериозно пострада след двумесечното блокиране през пролетта, допълва Би Би Си.

Около 20 милиона души са обхванати от едномесечния комендантски час във Франция. Засегнатите градове освен Париж са Марсилия, Лион, Лил и Тулуза. Полицейският час е в сила от 21:00 до 06:00.

Президентът Еманюел Макрон каза, че комендантският час е необходим, за да се избегне рискът болниците да бъдат препълнени. Но мнозина са загрижени за ефекта, който може да има върху бизнеса.

„Със сигурност ще има служители, които ще загубят работата си. Това е катастрофа!“, каза Стефано Анселмо, управител на италианския ресторант Bianco в Париж, пред агенция Ройтерс.

Франция съобщи за рекорден брой нови случаи на вируса в събота – увеличение от 32 427, по данни на здравното министерство. Ден по-рано страната регистрира 25 086 нови инфекции.

Нови мерки обявяват и в други европейски страни

Италия

Италия, която беше първата европейска държава, засегната сериозно от коронакризата през първата вълна, регистрира рекорден брой случаи вчера. Очаква се днес италианският премиер Джузепе Конте да обяви нови ограничения. Местните медии вече съобкщиха, че новите правила могат да бъдат насочени към нетолкова съществени дейности, като работата на фитнес зали, басейни и люботелски спортни събития.

Словакия

Словашкият премиер Игор Матович заяви, че страната ще тества всички над 10 години за коронавирус на фона на нарастване на новите случаи и на броя на починалите, съобщава още Би Би Си.

Правителството обяви извънредно положение по-рано този месец и въведе нови ограничения тази седмица – включително забрана за църковни служби и други масови събития, затваряне на фитнес центрове и басейни и преминаване към дистанционно обучение за училищата.

„Тестването ще бъде безплатно.Ако успеем да осъществим това, можем да дадем пример за целия свят.“, обяви премиерът Матович , но не уточни дали тестването е задължително.

 

Словакия има население от 5,4 милиона души. Вчера протестиращи атакуваха офисите на словашкото правителство заради въведените мерки за спиране на разпространението на Covid-19.

Германия

В Германия канцлерът Ангела Меркел призова хората да останат у дома, тъй като случаите на Covid продължават да се увеличават.

„Всеки ден е от значение. Срещайте се с по-малко хора, както у дома, така и навън. Моля, въздържайте се от всяко пътуване, което не е абсолютно необходимо, от всяко събиране, което не е абсолютно необходимо. Останете в дома си, където е възможно.“

 

Холандия

В Холандия  кралското семейство прекрати почивката си в Гърция на фона на сериозни критики. Те предприха спорното пътуване малко след като правителството въведе частично блокиране на хората по домовете им и призова да не пътуват.

В изявление крал Вилем-Александър и кралица Максима заявиха:

„Виждаме реакциите на хората по медийни съобщения. Те са интензивни и ни засягат. Не искаме да оставяме никакво съмнение за това, че ако искаме да поставим под контрол вируса е необходимо да се следват предприетите мерки.“

 

Какви са ограниченията в Европа?

В четвъртък Полша определи червени зони, където училищата и спортните зали ще бъдат затворени, включително в столицата Варшава

Училищата в южния регион на Кампания в Италия, включително град Неапол, също трябва да бъдат затворени за две седмици

В Германия  баровете и ресторантите в районите с по-висок риск трябва да бъдат затворяни по-рано от нормалното им работно време.

В Португалия правителството заяви, че събиранията ще бъдат ограничени до петима души. На сватби и кръщенета могат да присъстват до 50 души, забранени бяха университетските партита.

Властите в Каталуния разпоредиха ресторантите да работят само с храна за вкъщи. Фитнес залите и културните заведения ще могат да работят с 50% капацитет, докато капацитетът на магазините и големите търговски центрове трябва да бъдат ограничен до 30%

В Холандия всички барове, ресторанти и кафенета бяха затворени на 14 октомври, с изключение на доставките на храни за вкъщи, а домакинствата могат да имат максимум трима гости на ден.

В Москва беше ограничена движението и от понеделник ще бъдат затворани гимназиите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!