ваксината

Борис Джонсън планира да подаде оставка като министър-председател следващата пролет, смятат депутати от групата на торите. По думите им той се е оплаквал често, че не може да живее със заплатата на премиер от 150 402 британски лири годишно, съобщава британският вестник „Мирър“.

Според депутатите Джонсън искал да остане на поста още шест месеца, за да уреди окончателно Брекзит и да осъществи излизането на Великобритания от пандемията.

Твърди се, че той завижда на своя предшественик на поста Тереза Мей, която е спечелила над 1 милион британски лири като лектор, откакто е напуснала премиерското кресло миналата година. Джонсън смята, че би могъл да печели поне двойно повече от това.

Малко преди да се нанесе на „Даунинг стрийт“ №10, Джонсън е спечелил 160 000 паунда за един месец от две речи. Платили са му и 23 000 британски лири за месец за обикновена вестникарска колона.

Един от депутатите казва пред „Мирър“:

„Борис има шест деца, някои от които са достатъчно малки, за да се нуждаят от финансова помощ. Той трябваше да плати пари и на бившата съпруга Марина Уилър като постановление от развода им.“

Джонсън трябва да се грижи и за бъдещото образование на шестмесечния си син Уилфред. Изпращането му в елитната школа „Итън“ ще струва 42 500 британски лири на година.

От останалите бивши премиери Дейвид Камерън печели 120 000 британски лири за реч, а Тони Блеър – 22 милиона британски лири от лекции и консултации.

Сега тече трескава задкулисна дейност за надпревара за позиции за бъдещ премиер.

Очакват се петима претенденти: финансовият министър Риши Сунак, външният министър Доминик Рааб, шефът на офиса на кабинета Майкъл Гоув, бившият министър на здравеопазването Джеръми Хънт и бившият министър на отбраната Пени Мордонт.

Фаворитът на букмейкърите е Сунак, тъй като той е дарил 300 милиарда британски лири в брой за Covid.

Гоув ще получи подкрепата на главния помощник на Джонсън Доминик Къмингс, който го съветваше, когато беше секретар по образованието.

Като първи секретар и заместник-премиер Рааб има предимството, че свърши доста работа, докато Джонсън беше болен от Covid-19 тази година.

Но и Хънт не е загубил надежда и може да потърси подкрепа сред депутатите в Камарата на общините, допълва „Мирър“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!