Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов пристигна на посещение в САЩ

Премиерът Бойко Борисов е на работно посещение в Съединените щати. Днес той ще се срещне с президента Доналд Тръмп.

Изненадващо обаче, на тръгване от България, Борисов каза в самолета пред журналисти, че няма да се съгласи на военна база на НАТО в Черно море.

„Не съм променил вижданията си, че Черно море трябва да остане за платноходки и яхти. Черноморска база на НАТО на българска територия няма да разреша”, категоричен е премиерът.

Атлантическият съвет реагира на изказването на Бойко Борисов, като го оприличиха на „неприемливо и стратегически недалновидно”.

„Думите му, че няма да допусне черноморска база на НАТО на територията на България, не подхождат на министър-председател на държава, която е съюзник в НАТО”, се казва в позиция на Атлантическия съвет на България.

И се добавя:

„Такава позиция може да има само неутрална държава, която се опитва да балансира между НАТО и Русия, но не и България, чиито съюзнически ангажименти изискват тя да бъде сигурен, достоен и надежден член на Алианса. С тези думи визитата на премиера в САЩ на практика започна с фалстарт”.

Иначе срещата между Борисов и Тръмп трябва да се състои в 9 часа местно време. Премиерът ще настоява за политическа отстъпка от страна на президента Тръмп, така че визите за българи да паднат.

Борисов допуска, че е възможно визите да паднат скоро, въпреки че все още не сме изпълнили основното условие на щатската администрация – отказите за документи да паднат на 3 процента. В момента те са на 11.

В Белия дом Тръмп и Борисов ще обсъдят стратегическото партньорство между двете страни и развитието на двустранното сътрудничество.

Акцент ще бъде поставен и върху начините за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността, в контекста на северноатлантическото партньорство и ангажиментът на София за увеличаване приноса към бюджета за отбрана.

Акцент ще бъде поставен върху енергийната диверсификация, строителството на „Турски поток”, а също появата в тази част от Европа на терминал за получаване на американски втечнен газ.

Очаква се тема на разговор да бъде и руското влияние в България. Тръмп ще наблегне и на темата корупция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!