Бойко Борисов, Дана Фираз
на снимката: премиерът Бойко Борисов и принцесата на Йордания Дана Фираз

България е с изключителен туристически потенциал и е трета по брой артефакти в Европа след Гърция и Италия.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с принцесата на Йордания – Нейно кралско височество Дана Фираз.

Принцеса Фираз е посланик на добра воля на ЮНЕСКО и председател на „Петра Нешанъл Тръст“ – най-старата национална неправителствена организация в областта на опазването и съхраняването на наследството на Йордания.

Борисов изтъкна, че българското правителство подкрепя идеята за неразривната връзка между културата и туризма.

Според него, въпреки международната конкуренция, България все повече се утвърждава като разпознаваема и предпочитана дестинация.

„В тази връзка близо 12% от БВП у нас се формира от туризма, който през миналата година привлече за първи път над 9,2 млн. чуждестранни гости. Секторът обхваща 11 на сто от общата заетост в страната и заедно със съпътстващите го индустрии е част от устойчивото развитие на икономиката на България”, обясни премиерът.

В рамките на посещението на принцеса Дана Фираз у нас бе договорено да стартира пилотна инициатива за обучение на подрастващите в съхранение и опазване на културното наследство като се ползва опитът на “Петра Нешанъл Тръст“ за представяне на историческите паметници по подходящ и автентичен начин.

За целите на инициативата бе договорено подписването на Меморандум за сътрудничество между Министерство на туризма на България и „Петра Нешанъл Тръст“.

„Йордания е изключително важен и желан партньор за България. Ние оценяваме ролята и влиянието на Кралството в регионален и глобален план затова целта пред България е да развиваме взаимноизгодни отношения в области от стратегическа важност за двете страни“, каза още премиерът.

Борисов подчерта, че свидетелство за категоричната воля за издигането на равнището на връзките между двете държави е активизирането на двустранното сътрудничество в редица ключови сфери.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!