Лозан Панов
на снимката: председателят на ВКС Лозан Панов

Съдийската колегия на ВСС реагира неадекватно и непоследователно с първата позиция и с втората позиция.

Това каза председателят на ВКС Лозан Панов.

„Не бива да очаквате да коментирам висящо производство във ВКС. Това, което мога да кажа е, че хората имат право да коментират, да изразяват своята позиция, но бих казал, че за да може да има информиран избор, е добре съдебните актове да бъдат прочитани, независимо от това кой как след това ще ги интерпретира. Затова на сайта на ВКС може да видите, че има събрани всички съдебни актове по казуса Джок Полфрийман”, посочи той.

Председателят на ВКС обясни, че в една замърсена медийна среда дори тези, които не са чели актовете и малкото, които са прочели актовете могат да въздействат и да манипулират обществото.

Според него Съдийската колегия на ВСС е реагирала неадекватно:

„Нещо повече, ако си спомняте, предаването ми на Инспектората по сигнал на магистрати беше чрез решение на съдийската колегия. Докато сега това, което разбирам, че се е случило е без да има решение и акт на съдийската колегия, дори без да е внесено в дневния ред, защото внасянето в дневния ред предполага най-малкото коментар и дебат по тази тема. Така че абсолютно непоследователна тема и по този начин споделям мнението, че съдийската колегия абдикира от своите задължения, вменени в закона за съдебната власт да брани независимостта на магистратите”.

Според него изобщо целият този подход, в който се насажда омраза, ненавист към магистрати, независимо дали сме съгласни или не с постановени съдебни актове е “връщане към епохи, които смятам, че би трябвало да сме позабравили”.

Панов смята, че в конкретния случай съдийската колегия не би трябвало да взима по същество позиция, да застава на страната на едната или другата теза.

„В крайна сметка магистратите правораздават и те трябва да имат усещането, че органът, който е призван по закон да брани тяхната независимост стои твърдо на своето място и позиции. Смятам, че тази неадекватна и непоследователна реакция не създаде това усещане в магистратите”, зави той.

Припомняме, че на 27 септември Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с декларация, в която призовава обществото „да зачита независимостта на съдебната власт”.

Това се наложи, след като в четвъртък 292-ма съдии призоваха обществото да защити независимостта на съда от обругаването на политиците. Повод за гневната им позиция бе протестите, организирани от АТАКА и ВМРО пред Съдебната палата, срещу предсрочното освобождаване Полфрийман.

Действащи политици и кандидати за кметове на София наругаха съдия Калпакчиев затова, че е изпълнил служебните си задължения. В негова защита магистрати от страната обявиха, че институциите, включително ВСС, не правят нищо, за да защитят независимостта на съдебната власт, демократичните ценности и обществения мир.

Два дни по-рано Съдийската колегия на ВСС, не просто изостави съдебния състав, оглавяван от Калпакчиев, а „се нареди до демонстрантите срещу съдиите“. В отговор до националистическата партия ВМРО, Съдийската колегия на ВСС обяви, че „споделя усещането на близките на (убития от Полфрийман) Андрей Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук